Pusztító aszteroida közeledik a Föld felé

1:4000 az esély arra, hogy az 1950 DA jelű aszteroida 2880. március 16-án becsapódik a Földbe – írja az Index.

2014. augusztus 21., 06:44

Az 1950 DA egy kilométer átmérőjű, és a Földhöz viszonyított sebessége 14 kilométer másodpercenként. A becsapódás 44 800 megatonnányi TNT erejéhez lenne mérhető, óriási robbanással és szökőárakkal járna, és valószínűleg a bolygó klímáját is megváltoztatná – írja a The Independent.

Harmincöt generációnyi időnk van megállítani, a Tennessee-i Egyetem kutatói már dolgoznak is rajta. Azt mondják, felrobbantani semmiképp nem lenne jó ötlet, mert azzal rengeteg kisebb aszteroidára hullana szét, és azok is becsapódnának a Földbe. Inkább az aszteroidát összetartó erőket zavarnák meg, így az 1950 DA még az űrben felbomlana.

Erre azért van lehetőség, mert az 1950 DA-t nem a gravitáció, hanem a Van der Waals-erők tartják össze – ilyet most látnak először. Ha csak a gravitációs erőn múlna, már rég szétesett volna az aszteroida, mert annyira gyorsan forog, hogy negatív gravitációja van. Ez azt jelenti, hogy ha például valaki megpróbálna leszállni a felszínén, egyszerűen ledobná magáról.

A kutatók azt mondják, előidézhető lenne az 1950 DA felbomlása például úgy, hogy valahogyan megváltoztatjuk a felszínét.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.