Origamitechnikával csomagolnák az űrbe szánt napelemeket

2014. szeptember 9., 14:34

Az űrkutatás során az egyik legnagyobb problémát még mindig az eszközök feljuttatása jelenti, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mekkora kiterjedésű és tömegű egy-egy világűrbe szánt csomag. Az űreszközök napenergiával való ellátása évtizedek óta alkalmazott gyakorlat, az ehhez szükséges napelemek felküldése azonban mindig is problematikus volt, hiszen míg a nagy felületű táblák az űrben minden probléma nélkül elférnek, a felküldés során sok a gond velük. Az űrbéli küldetések indulásakor rendszerint a legrizikósabb pillanatok egyike, hogy rendben kinyílnak-e a légkörön át való utazás idejére összehajtogatott napelemek.

Az űrügynökségek éppen ezért mindig nyitottak az új csomagolási, hajtogatási ötletekre. A NASA illetékesei nem olyan régen úgy döntöttek, hogy az origami egyik világszerte elismert mesteréhez fordulnak segítségül. A közös munka eredményeként született meg a mellékelt felvételeken látható „űrvirág”, amelynek végső változata összehajtogatott állapotában mindössze 2,7 méter átmérőjű, kibomlása után viszont egy 25 méteres nappanelrendszert alkot.

Az írás folytatását az

iPon.hu-n olvashatja.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.