Óceáni óriáshullámok pusztíthatják a Déli-sarkkör jégtábláit

Óceáni óriáshullámok pusztíthatják a Déli-sarkkör jégtábláit, mert az általuk keltett mozgás több száz kilométeren át érezteti hatását, míg ereje végleg el nem vész – állapította meg egy új-zélandi kutatás.

2014. június 1., 14:04

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a függőleges irányú mozgás hozzájárulhat a jég töredezéséhez és olvadásához. A sarki tengerek vihar okozta hullámverésének hatása nagyobb lehet, mint korábban vélték – számolt be róla az MTI.

Az új-zélandi kutatók kísérleteiket az Antarktisz körüli tengereken végezték. Érzékelőket helyeztek el a jégtáblák térségének szélétől különböző távolságokra, és rögzítették, mi történik, amikor vihar söpör végig az óceánon.
A három méternél kisebb hullámok okozta rezgés gyorsan elült. Az ennél nagyobbak azonban végigfutottak az úszó jégtáblákon, és akár 350 kilométerre is elértek.

A táblák szélén nagy a lárma, minden irányból száguldanak a különböző magasságú hullámok, ám amint elérik a jéghatárt, egyetlen sima, állandó frekvenciájú hullámmá egyesülnek. A táblák a hullámmal hajlanak, és könnyű elképzelni, hogy ettől feszültség keletkezik, amely végül a jég töredezéséhez vezet. Érdekes, hogy a törések általában merőlegesek a hullámok irányára, és egyenlő szélességűek" – magyarázta Alison Kohout, az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutató Intézet munkatársa, a kutatás vezetője.

Amikor megvizsgálták a jégtáblák szélének elhelyezkedését 1997 és 2009 között, és összevetették a viharok keltette óriáshullámok előfordulásával ugyanebben az időszakban, összefüggést találtak a két jelenség között.

Amikor erősödtek a viharok, például az Amundsen- és a Bellingshausen-tengeren, akkor ott csökkent a jégtáblák borította vízfelület. Ezzel szemben amikor kisebb hullámokat keltett az ítéletidő, mint például a Ross-tenger nyugati részén, a jégfelület is nőtt.

A kutatók megpróbáltak hasonló kapcsolatot találni a viharok és a jégtáblák kiterjedése között az Északi-sarkon is, ám a következtetéshez nem állt rendelkezésükre elég adat. A sarkok földrajza nagyon eltérő: Északon nagyrészt az óceánt öleli körül a szárazföld, Délen a szárazföldet a víz. A jég viselkedésének különbözősége leginkább ebből adódik.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.