Nem is hinnénk: egyszerű oka van a nők bűntudatának

Kezd eltűnni a munka és család közötti határvonal. Szinte mindenkit mindig el lehet érni mobiltelefonon és e-mailen, ami sokkal több lelki problémát jelent a nők számára. A Torontói Egyetem kutatói több mint 1000 amerikai dolgozó adatait használták fel, hogy meghatározzák a nemi különbségeket a munkaidőn kívüli, munkával kapcsolatos megkeresések érzelmi és pszichológiai következményei szempontjából.

2011. április 11., 05:19

A férfiakat jóval kevésbé viseli meg az ilyesmi, mint a nőket, derül ki a Journal of Health and Social Behaviour márciusi számának egyik cikkéből. Az egyetem szociológiaprofesszora, Scott Schieman szerint a férfiak és a nők eltérően érzékelik a család-munka egyensúlyt, mert a nemi szerepek észlelése is „csúszásban” van. A kutatás során úgy találták, hogy a férfiak bűntudata egyáltalán, a nőké viszont jelentősen nőtt a munkaidőn túli megkeresések növekedésével. A tanulmány arra is kitér, hogy habár a férfiak az elmúlt évtizedekben többet vállaltak át a házimunkából, annak oroszlánrészét továbbra is a nők végzik, és a gyermeknevelés is elsődlegesen rájuk hárul.

A felmérés során a férfiakat és a nőket megkérdezték arról, milyen gyakran zavarják őket munkaidőn kívül a munkatársaik, feletteseik, a menedzserek, ügyfelek és kliensek. A család-munka konfliktust olyan kérdésekkel mérték fel, mint például: milyen gyakran nem maradt erejük, idejük, figyelmük a családjukra a munkájuk miatt. A bűntudat mértékét direkt kérdésekkel próbálták felderíteni. A pszichés kimerültség kiderült abból, hogy hány napon érezték magukat fáradtnak, nyúzottnak, szétszórtnak. Mindkét nem képviselőinél erőteljesebben mutatkozott lelkifurdalás, ha kicsi gyermeket neveltek, vagy egyszer már elváltak.

Egészében véve a nőket jobban kimerítette a munka-család egyensúly fenntartása, függetlenül a gyermekek életkorától és a családi állapottól. „Eredetileg azt feltételeztük, hogy a nőket jobban zavarja a gyakori érintkezés a munkahelyükkel, mert jobban ütközik a családi kötelezettségeikkel, mint a férfiaknál. Igazából azonban nem ez a helyzet. A nők ugyanolyan jól meg tudják szervezni a mindennapjaikat, de sokkal jobban mardossa őket a bűntudat, ha keresik őket a munkahelyükről. Ez állhat a kimerültségük hátterében.” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Paul Glavin doktorandusz.

Noelle Chesley, a Wisconsini Egyetem szociológus adjunktusa úgy látja, hogy a munka beszivárgása a szabadidőbe eltérő következményekkel jár a férfiak és nők esetében. A nők teljesen máshogy élik meg a szabadidejüket, mint a férfiak. A nőket sokkal többször zavarják meg, ami teljesen eltérő pszichés válaszhoz vezet. Schieman és Chelsey szerint nem sokat lehet tenni az ellen, hogy a technika „segítségével” a munka megzavarja az otthoni életet. A technológia bizonyos értelemben kikerült az irányításunk alól, különösen, ami a munkahelyi alkalmazásokat illeti. Nem bánnak vele túl diszkréten az emberek, kiváltképp a jelenlegi ingatag gazdasági helyzetben…

Az Egyesült Arab Emirátusok űrszondája kedden érkezik a vörös bolygóhoz, a kínai űrszonda 24 órával később áll orbitális pályára, a NASA marsjárója, a Perseverance (Kitartás) pedig február 18-án landol.