Napkitöréseket vett fel a Solar Orbiter űrszonda

Solar Orbiter űrszonda elkészítette első felvételeit a Nap koronakidobódásairól. A kitöréseket még februárban rögzítette az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az ESA tavaly felbocsátott napszondája.

2021. május 17., 21:32

Szerző:

2021. február 10-én az űreszköz a Föld és a Nap távolságának feléhez ért, a kutatók ekkor tudtak megfigyeléseket végezni, ellenőrizték a műszerbeállításokat, hogy a misszió novemberben kezdődő tudományos fázisára a lehető legjobban előkészüljenek.

Ekkor a pálya Naphoz közeli pontján a Solar Orbiter a Földről nézve „a Nap mögött” volt, ami megnehezítette az adatközvetítést, ezért tartott ilyen hosszú ideig az adatok letöltése, elemzésüket még mindig végzik. A Solar Orbiter távérzékelő eszközei közül három rögzített két koronakidobódást.

A Nap részecske-kidodbódásai befolyásolhatják az úgynevezett űridőjárást, a légkörrel rendelkező bolygókon északi fény jelenhet meg, egyes technológiai eszközöket is megzavarhatnak.

A Solar Orbiter mintegy 1,5 milliárd eurós missziója során új ismereteket gyűjt a Napról. Műszereivel megvizsgálja az égitest eddig kevésbé ismert régióit, például sarkvidékeit is. A Nap közelében repülve a hatalmas hőtől egy titán hőpajzs védi. A Nap felszínén 5500 Celsius-fok, belsejében pedig 15-16 millió Celsius-fok uralkodik.

(Kiemelt képünk: NASA Press)