Nagy aszteroida érkezik pénteken a Földhöz

Egy pár hete felfedezett, három focipálya hosszú kisbolygó halad el a Föld mellett pénteken hajnalban. Az esemény élőben követhető az interneten.

2012. szeptember 13., 17:23

Szerző:

A 2012 QG42 jelű kisbolygó átmérőjét jelenleg 190 és 430 méter közé becsülik a csillagászok, azaz egy viszonylag nagy testről van szó. Bár csak idén augusztus 26-án fedezték fel, a csillagászok szerint nincs esély arra, hogy most becsapódjon a Földbe. Legnagyobb közelsége idején, magyar idő szerint pénteken (szeptember 14-én) reggel 7.10-kor 7,5 Föld-Hold-távolságra, azaz majdnem 3 millió kilométerre lesz a Földtől, írja az

Origo.

Az égitestet mégis a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolta a kisbolygók osztályozását végző nemzetközi szervezet, a Minor Planet Center, mert a jövőben veszélyesen megváltozhat a pályája. Egy ekkora égitest becsapódása regionális pusztítást okozhatna, azaz például eltörölhetne egy világvárost a Föld színéről.

A kisbolygó közelítését legalább két obszervatórium közvetíti a weben. A The Virtual Telescope Project adása magyar idő szerint csütörtökön 22 órakor kezdődik, a Slooh Space Camera pedig pénteken éjjel 1 órától közvetít.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.