Mínusz 25 fokot mértek a Bükk-fennsíkon és lesz még hidegebb is a napokban

Akár mínusz 30 fokot is mérhetnek a napokban, de ne ijedjenek meg nagyon: mindezt Magyarország leghidegebb pontján. Persze, ehhez az is kell, hogy szélcsenddel párosoljon a sarkvidéki, száraz hideg levegő, amelyet máshol is fogunk érezni. 

2023. február 7., 19:29

Szerző:

Mínusz 25 fokot mértek a Bükk-fennsíkon található Vörös Meteor töbörben. Mivel az időjárás még napokig hasonló lesz, várhtóan fognak a héten még hidegebbet is mérni – erről posztolt közösségi oldalára Kerékgyártó Róbert. Mint írta: Ma reggelre az első nyugodt napon a derült időjárás kedvezett a speciális mikroklíma jelenségnek. A szél az éjszaka folyamán sokat gyengült, de teljesen nem állt le.  

„A következő pár napban az éjszakai órákban a Fennsíkon a töbrök mélyén elég jó eséllyel előfordulhatnak újra -25 , ideális esetben -30 fokos értékek is” 

– tette hozzá. 

A titok nyitja a szélcsendes időjárásban, a hófelszìnben és a sarkvidéki, száraz, hideg levegőben rejlik.

Meg persze a töbörben. A töbör – más éven ponor vagy dolina – az egyik leggyakoribb és legjellegzetesebb felszíni karsztforma. Kerekded, zárt szintvonalú mélyedés. Átmérője néhány métertől több száz méterig terjed – írja róla a Wikipedia. Magyarországon rendszeresen a Bükk-fennsík töbreiben mérik a leghidegebbet. Az Élet és Tudomány egy korábbi cikke – melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán, egy, a töbrökben végzett hőmérsékletmonitorozásról szóló előadás szemléltető anyaga idéz – egyenesen „Magyarország hidegpólusának" nevezi a Bükk-fennsík töbreit. 

(Kiemelt képünk: A Kékestetőről Galyatetőre vezető úton található egy szép kilátóhely, a távolban a Bükk-fennsík kontúrja tűnik elő. MTVA/Bizományosi: Lehotka László)