Súgó-szemüveg vethet véget a kínos párbeszédeknek

Elakadt a randin? Nem jut eszébe a frappáns válasz? Állásinterjúra megy? Egy súgó-szemüveg jó szolgálatot tehet a kínos percek elkerüléséhez.

2023. április 21., 19:54

Szerző:

Egészen különös felhasználási módját találták meg a mesterséges intelligenciának a Stanford Egyetem diákjai – elkészítettek egy szemüveget, ami egy chatbotot hív segítségül arra az esetre, ha elakadnánk egy beszélgetésben – írja a hvg.hu.

A Standord hallgatóinak most bemutatott, kiterjesztett valóságra (AR) építő szemüvege meghallgatja a párbeszédet, majd a lencsére vetít egy, csak a viselője által látható javaslatot arra, mit is lenne jó most mondani – mutatta be az eszköz működését Bryan Hau-Ping Chiang, az egyik hallgató a egy Twitter-bejegyzésben.

 Egy másik Twitter-videóban be is mutatták a szemüveg működését. Az egyik résztvevő ebben kérdéseket tesz fel a másiknak – utóbbi viseli az AR-szemüveget. Az eszköz, csakúgy, mint a ChatGPT, értelmezi a kérdést, majd kis gondolkodást követően megjeleníti a választ – a szemüveg képernyőjén. Ezt aztán annak viselője felolvassa a beszélgetőpartnerének.

Mint az Interesting Engineering írja, az eszköz a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI Whisper nevű beszédfelismerő nyelvi modelljén, valamint a Brilliant Labs által gyártott Monocle AR-szemüvegen alapul. Ezek mellett mikrofonnal, nagyfelbontású kijelzővel és kamerával is szerelve van, tehát gyakorlatilag minden szükséges tudással rendelkezik a szemüveg. Az eszköz mögött a GPT-4 áll, ami a ChatGPT-t és az új Binget is működteti – de nem pont az, ugyanis a stanfordosok rizzGPT néven hozták létre a saját modelljüket.

A szemüveg nem önálló, Bluetooth-on keresztül kommunikál a csatlakoztatott eszközzel, amin egy webes applikáció van megnyitva. Ez akár a felhasználó okostelefonja is lehet. Amikor a szemüveget viselő személy párbeszédbe elegyedik, a hang valós időben válik szöveggé, amit a Whisper eljuttat a chatbotnak, ami aztán visszajuttatja a választ a viselőhöz – aki a szemüvegéről olvashatja le azt.

(Kiemelt képünk forrása: Twitter)