Megérkeztek a nagy lilik Tatára

Alig egy héttel a lehalászást követően a tatai Öreg-tavat máris birtokukba vették a vadludak.

2012. november 1., 19:06

Szerző:

A keddi nap folyamán 2400 példányt, többségében nagy liliket számoltak össze a megyei szakemberek. Ebben az időszakban ez nagyon jó adatnak számít, különösen, mivel a környező területekről is hasonló lúdmennyiségről számoltak be, így az egész Tatai tavak Ramsari-területen már több mint 5000 vadlúd található – olvasható a szerkesztőséghez eljuttatott közleményben.

A nagy lilikek (Anser albifrons) mellett vetési ludat (Anser fabalis) és a hazánkban egyedüli fészkelő lúdfajként számon tartott nyári ludat (Anser Anser) is megfigyeltek a természetvédők. A lúdtömegben felbukkant két apácalúd (Branta leucopsis) is.

A Jeges-tenger és az Atlanti-óceán északi vizein élő vadludak jellegzetes fekete-fehér tollazatukról kapták nevüket. A Kárpát-medencében ritka kóborlónak számító faj hazánkban alkalmi vendég, de a tatai Öreg-tavon is minden szezonban látható.

A vadludak tiszteletére Tatán minden év novemberében fesztivált rendeznek. Az idén már 12. alkalommal megrendezendő Tatai vadlúd sokadalom 2012. november 23-24-én várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.