Legalább két majomhimlő-járvány zajlik egyszerre

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) pénteken közölte, hogy az új genetikai szekvenálási adatok szerint legalább két különböző majomhimlőjárvány van folyamatban Afrikán kívül – ez az eredmény pedig arra utal, hogy a nemzetközi terjedés szélesebb körű és régebb óta tart, mint azt korábban gondolták.

2022. június 4., 09:41

Szerző:

A CDC által szekventált tíz majomhimlős esetből három különbözik azoktól a vírusoktól, amiket Európában vizsgáltak. Bár a három eltérő vírus egyértelműen kapcsolódik egymáshoz, és „közös ősük van”, mégis jobban különböznek egymástól, mint a többi vírus – mondta Inger Damon, a CDC magas szekvenciájú kórokozókkal és patológiával foglalkozó részlegének igazgatója a STAT-nak adott interjúban.

A három megfertőződött ember máshonnan kapta el a vírust: az egyik Nigériában, a másik Nyugat-Afrikában, a harmadik pedig a Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában. Egy vírus ilyen  széles körű elterjedésepedig  arra utal, hogy a majomhimlő kitörése azokon az országokon kívül, ahol a vírus endémiásnak számít, régebb óta lappanghatott, mint azt eddig gondolták – ismerte el Damon.

 

Damon szerint nem valószínű, hogy a három eltérő szekvencia arra utal, hogy a tavaly júliusi texasi eset után az Egyesült Államokban nem észlelten tovább terjedt a vírus. „Ezeknek az egyéneknek a megbetegedése valóban az utazásukhoz kapcsolódott” – tette hozzá.

Az Egyesült Államokban történt közelmúltbeli fertőzések a majomhimlő nyugat-afrikai kládjához köthetők, ami az európai járványért is felelős klád. A nyugat-afrikai klád enyhébb betegséget okoz, mint a Kongó-medencei klád, amely tízből egy fertőzött ember halálát okozza. A nyugat-afrikai klád halálozási aránya alacsonyabb, a becslések szerint 1% körüli. Az Afrikán kívüli esetek közül idén még nem jelentettek halálesetet.

Damon szerint a CDC által szekventált, 2022-ből származó hat másik vírus nagyon hasonlít az európai tudósok által közzétett vírusokhoz. Az új eredmények azt sugallják, hogy az egészségügyi szakembereknek majomhimlőre kell gondolniuk, amikor olyan betegekkel szembesülnek, akiknek szokatlan sebeik vannak, vagy akiknél szexuális úton terjedő fertőzések jelennek meg. „Ha szokatlan kiütéses megbetegedést látunk, vagy olyasmit látunk, ami szexuális úton terjedő betegségnek tűnik, akkor gondolnunk kell arra is, hogy az majomhimlő lehet” – mondta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)