Lengyel kutatóműholdat állítottak Föld körüli pályára

Lengyel kutatóműholdat állított Föld körüli pályára a Brite nemzetközi űrkutatási program keretében egy kínai hordozórakéta. A Heweliusz műholdat kedd hajnalban a kínai Tajjüan műholdkilövő-központból bocsátották fel. Ez az Európai Unió által is finanszírozott Brite program második lengyel kutatóműholdja, az első, Lem nevű űreszköz tavaly óta kering a Föld körül – jelentette kedden .

2014. augusztus 19., 10:05

A 2013 márciusában elindított Brite program keretein belül összesen hat műhold – két osztrák, két kanadai és immár két lengyel – a legfényesebb csillagokat vizsgálja. A program során az űrkutatás történetében először használnak kifejezetten tudományos célokra apró méretű, mindössze hét kilogramm tömegű, úgynevezett nanoműholdakat.

Kis mérete ellenére a Heweliusz a lengyel Űrkutató Központ (CBK) szerint a legfejlettebb technológiákkal van felszerelve, ezek között van egy hazai fejlesztésű űrtávcső is.

A Heweliuszt egy, a Lengyel Tudományos Akadémia irányította szakértői csoport építette fel, a Brite program lengyel részére 14,2 millió złotyt (mintegy 3,5 eurót) szántak az állami költségvetésből.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.