Különös dolgot találtak a múmia koponyájában

Agyi erek lenyomatát fedezték fel egy óegyiptomi múmia koponyacsontjának belsején spanyol kutatók, akik a szokatlan leletről a Cortex című szaklapban számoltak be.

2014. október 2., 12:20

A kétezer éve élt férfi földi maradványai félszáz másik múmiával együtt az ókori Nehen (Hierakónpolisz, a mai Kóm el-Ahmar) déli részén feltárt nekropoliszban kerültek napvilágra – olvasható a LiveScience hírportálon.

A W19 katalógusszámú múmia vizsgálata során szokatlan nyomra, ereknek a koponya belső felszínén megőrződött lenyomatára figyeltek fel a kutatók. A feltételezések szerint az agyhártyát tápláló legfontosabb verőér, az arteria meningea media (középső agyhártyai verőér) lenyomata látható. „Ez a legidősebb ismert mumifikálódott érlenyomat” – emelte ki Albert Isidro, a tanulmány első szerzője.

Azt nem lehet tudni, hogy miként őrződött meg az érlenyomat, előfordulhat, hogy agyhártyamaradványokról van szó – írja az MTI.

„A mumifikálás során az elhunytak agyának eltávolítása után a koponyaüreget kitisztították, majd tartósító anyagokkal töltötték ki. A W19 esetében kátrányt alkalmaztak, és egy ilyen eljárás után még egy parányi agyszövet sem maradhat épségben” – ismertette Albert Isidro, aki lehetséges magyarázatként felvetette, hogy a W19 esetében a balzsamozók valamilyen eljárási „hibát” véthettek: a tartósító anyag hőmérséklete, pH-értéke eltérhetett a megszokottól.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.