Hová lett a nácik aranya?


Nem lehetetlen, de kevéssé valószínű, hogy nácik „aranyvonatát” találták meg Lengyelországban, írja a Die Welt. A lap ugyanakkor beszámol arról, hogy a hitleri birodalom emberei száz tonnaszám loptak-raboltak aranyat egész Európából, de az óriási vagyonnak máig csak két harmada került elő.

2015. szeptember 18., 07:26

A nácik a háború kitörésétől kezdve fosztották ki szervezetten a megszállt országok bankjait, széfjeit. A fellelt adatok szerint a Reichsbank 1939-1945 között 350 tonna aranyat adott el a Svájci Nemzeti Banknak (ez akkor 1.7 milliárd svájci franknak felelt meg), míg további 50 tonnát genfi és zürichi magánbankoknál értékesítettek. Amerikai csapatok 1945 áprilisában egy türingiai sóbányában további 220 tonna aranyra bukkantak – részben külföldi bankok jelzéseivel, részben beolvasztva. Egyébként a már beolvasztott arany eredetét nem lehet megállapítani.

A zsidók értékeinek begyűjtésével megbízott SS-hivatal a haláltáborokból is tonnaszám küldött Berlinbe fogaranyat, ékszereket: egyedül a varsói gettóból két tonna arany került a megszállókhoz, tovább 600 kiló állt készen elszállításra. E szállítmány további sorsáról nem tudnak- arról viszont igen, hogy az SS emberei szívesen gazdagodtak maguk a rablott értékekből, így a hivatalosan nyilvántartott aranynál is több tűnhetett el az ő kezükön. Például akkor, amikor nem ritkán szabadulást ígértek gazdag áldozataiknak, elvették értékeiket – azután az esetek többségében őket is a halálba küldték.

A német lap szerint a Sziléziában gyanított „aranyvonat” (ha egyáltalán létezik) Breslau/Wroclawból származó értékeket tartalmazhat. Ott Goebbels bizalmasa, bizonyos Karl Hanke volt gauleiterként élet-halál ura – őt pedig „aranyfácánként” emlegették, annyira szeretett gazdagodni s ha sok tonna aranyhoz nem is, de néhány száz kilóhoz juthatott.
A háború után számtalan esetben ment már híre annak, hogy valamely alpesi tóban, vagy kelet-németországi sóbányában a nácik által rablott és elrejtett kincsek vannak, ám még egyetlen esetben sem találtak meg ilyen kincset. Ha volt – akkor azt a körülményeket ismerő helybéliek rég elvitték, írja a lap.

Németországról további írásokat
a

www.ger-mania.huhonlapon olvashat