Folyékony víz lehet a Plútó felszíne alatt

Az egykori kilencedik bolygó még geológiailag aktív, forró magja folyékonyan tarthatta a vizet a fagyott felszín alatt.

2016. június 24., 14:37

Bár tíz éve törpebolygóvá fokozták le, a Plútó továbbra is élvezi a csillagászok érdeklődését, és rendre új meglepetésekkel szolgál.

A New Horizons űrszonda tavaly nyáron haladt el a Plútó közelében, és tektonikai mozgások jeleit észlelte a felszínen.

A geofizikusokat mindez gondolkodóba ejtette, hiszen egy a Naptól ilyen távol keringő apró égitestnél erre számítottak a legkevésbé.

A NASA New Horizons-missziójának kutatói számítógépes szimulációkkal tárták fel, hogyan formálódik a Plútó nem hivatalosan Sputnik Planumnak nevezett régiója. A képen látható terület mintegy 400 kilométeres, a New Horizons Ralph/MVIC kamerája által készített adatokból állították össze.

A Geophysical Research Letters szaklapban most megjelent tanulmány szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a Plútón lévő víz még nem fagyott meg teljesen.

Természetesen a felszínen csak (nitrogénből, metánból, szén-dioxidból álló) jég látható, de valahol a mélyben a mag hője egy folyékony óceánt tarthat fenn – fogalmazott a tanulmány vezető szerzője, Noah Hammond. Ezt az is alátámasztja, hogy a törpebolygón nem figyelhetőek meg a jég összehúzódásából származó geológiai formációk – írja a

hirado.hu.

Ha a Plútó mély tengerei teljesen befagytak volna, az alsó rétegek a nagy nyomás alatt besűrűsödtek, összezsugorodtak volna, de ennek nincsenek jelei a felszínen.

Ha Hammond modellje helyes, a Neptunusz pályáján kívüli Kuiper-öv fagyos kisbolygóin is maradhatott folyékony víz az égitestek belsejében.