Pekingi pánik: indul a második Covid-hullám

Egészségügyi előrejelzések szerint júniusban tetőzik Kínában a Covid második hulláma, amely hetente akár 65 millió embert is megfertőzhet. Az újabb pandémia-hullámba már a vírus új XBB-változatai is beleszólnak, mióta tavaly év végén Kína úgy döntött: eltörli a világon egyedülálló zéró Covid-politikáját.

 

2023. május 26., 18:43

Szerző:

Zhong Nanshan vezető kínai epidemiológus a hét elején a guangzhoui biotechnológiai fórumon arról beszélt, hogy a fertőzések száma május végére valószínűleg eléri a heti 40 milliót.

A júniusi járvány lehet a legnagyobb fertőzési hullám azóta, hogy Kína tavaly télen felszámolta a zéró-Covid-rendszert, aminek következtében akkoriban a lakosság 85 százaléka megfertőződött – idézi a The Washington Post beszámolóját az mfor.hu.

Jelezték, hogy bár a WHO május 11-én kihirdette a pandémia végét, az Egyesült Államokban is megnövekedett az új változatok miatti fertőzések száma. Az sem kizárt, hogy újabb járványok indulnak az elkövetkező években.

„Minden bizonnyal a fertőzések, a súlyos esetek és a halálozások száma is kevesebb lesz, de önmagában még mindig sok. Még ha azt is gondoljuk, hogy ez enyhébb hullám, akkor is jelentős hatással lehet az országra” – idézi a portál Ben Cowling, a Hongkongi Egyetem Közegészségügyi Kar epidemiológusának az előrejelzését.

A Pekingi Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint az omikron-változatok esetszámai április óta annyira megugrottak, hogy április utolsó két hétben Kínában a Covid megelőzte az influenzát, mint a leggyakoribb fertőző betegség.

„A koronavírus új változatai, az XBB mutációk a Covid első nagy, erősen immunelkerülő csoportja, amely át fog söpörni Kínán. Ám a hullám nagyrészt 'láthatatlan' lesz az alacsony tesztelési és bejelentéstételi arány miatt" – mondta a Fortune-nak  Raj Rajnarayanan, a New York-i Technonológiai Intézet professzora, kutatási dékánhelyettes.

Ali Mokdad, a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének professzora pedig úgy nyilatkozott, hogy bár a vírus bármikor képes rossz irányba fordulni és saját maga halálosabb változatává fejlődni, eddig nem történt meg – és ennek az esélye sem nagyobb Kínában, mint a világ többi részén.

(Kiemelt kép: a kínai Pekingben maszkot viselő emberek láthatók, miközben a hőmérséklet közel 30 Celsius-fokra emelkedik 2023. május 23-án. Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)