Szereti a csokit? Egy rendkívül elkeserítő hírrel kell szolgálnunk
Ennek biztosan nem fognak örülni.
A klímaváltozás nem csak az időjárásra, a bolygó élővilágának sokféleségére van hatással. Hatalmas veszélybe került a csokoládégyártás is, ugyanis a termőterületek zsugorodnak, emiatt kevesebb kakaóbabot lehet szüretelni. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára szerint szinte biztos, hogy pár évtized múlva nem lesz több csokoládé.
A csokoládé előállításához szükséges kakaót elsősorban az Egyenlítő környékén, az északi és déli 10. szélességi körök közti területeken termesztik, világviszonylatban mintegy 8,5 millió hektáron. A termés jelentős hányada pedig Elefántcsontpartról, Ghánából és Nigériából származik, írja a napi.hu. A klímaváltozás hatására folyamatosan zsugorodik a termőterület, az esős évszakok egyre kevésbé csapadékosak, ami szintén megnehezíti a nagy vízigényű kakaóbab termesztését.
A klímakutatók felhívták rá a figyelmet többször is:
ha nem teszünk valamit, el fog tűnni életünkből a csokoládé.
Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára a Napi.hu podcastjében arról beszélt, hogy a klímaváltozás ténylegesen egyre nagyobb fenyegetést jelent.
(Kiemelt képünk illusztráció: Munkások kakaóbabokat válogatnak exportra az afrikai Abidjanban 2019. július 3-án. Fotó: AFP / Sia Kambou)