CDU politikus a lusta románokról

Nagy vihart kavart a CDU egyik vezető politikusa, aki lustának és hozzá nem értőnek minősítette a román munkavállalókat és nekiment a kínaiaknak is.

2009. szeptember 6., 18:45

Az SDP, a Zöldek és a Balpárt élesen bírálják ismételt kijelentéseiért Jürgen Rüttgerst, Északrajna-Vesztfália miniszterelnökét. A politikus, aki egyúttal a kormányzó CDU elnökhelyettese, a választási kampányban két alkalommal is kijelentette: ellentétben a Rajna-vidéki dolgozókkal, aki pontosan kezdik és végigdolgozzák a gyári műszakot, „a románok akkor jönnek-mennek, amikor akarnak – és nem tudják, mit csinálnak…”
A durva kijelentés háttere: a Nokia-konszern idén – a tartományi kormányzat tiltakozása ellenére – bezárta bochumi üzemét és elbocsátotta annak 1.800 dolgozóját. A termelést a Nokia új, Romániában felépült üzemébe helyezték át – nyilván, mert a bér- és egyéb költségek ott sokkal alacsonyabbak.
Rüttgers, miután először beszélt így és kitört a botrány, elnézést kért – de aztán kiderült: nem egyedi kisiklásról volt szó, a románoknak máshol is nekiment. Emellett egy másik beszédében kijelentette: „Ha a kínai befektetők nem akarnak Duisburgba jönni, majd addig fojtogatjuk őket, amíg csak idejönnek…” Felidézték egy korábbi fogalmazását is, miszerint „Kinder statt Inder” – azaz: német gyerekeket indiai bevándorlók helyett.

Renate Künast, az ellenzéki Zöldek frakcióvezetője rasszistának minősítette Rüttgerst és felhívta Angela Merkel kancellárt, határolódjék el a politikustól. Ez annál is kevésbé valószínű, miután német sajtójelentések szerint a kormányfő már Merkel jelenlétében tartott gyűlésen is tett ilyen kijelentést.
Frank-Walter Steinmeier alkancellár és külügyminiszter, az SPD kancellár-jelöltje arról beszélt: Rüttgers a szélsőségesek malmára hajtja a vizet és kijelentéseivel olyan nagy károkat okoz, hogy azokat a német diplomáciának nehéz lesz helyrehoznia.