Beadták az első adagot Karikó Katalin rák elleni vakcinájából

Az oltást egy melanomás beteg kapta meg Németországban.

2021. június 22., 12:42

Szerző:

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát, írja az Index.

A koronavírus elleni Pfizer vakcinájának kifejlesztésében is részt vevő kutató már két évvel ezelőtt a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott a BioNTech-nél. A vtvszeged-nek erről korábban azt nyilatkozta, hogy a módszer szerint a test felszínén lévő tumorokba egy mRNS-t tartalmazó keveréket fecskendeznek be, amely felhívja az immunsejtek figyelmét a daganatra. A metódus tehát az immunrendszer erejét használja fel a rákos sejtek ellen.

A vizsgálati folyamat olyan szintre jutott, hogy a vakcinát június 18-án beadták az első alanynak, egy melanómás német betegnek. 

Az oltóanyagban két szert, a BNT111-et és a Libtayot kombinálták, a tesztelési folyamat következő fázisában pedig mintegy 120 embernek adják be a vakcinát. A vizsgálat során azt figyelik majd, hogy mennyire biztonságos, illetve mennyire hatékony a két szer együtt, valamint külön-külön. 

A jövőbeli tervek szerint a BioNTech tovább fejleszti az mRNS-alapú vakcinákat, amelyek remélhetőleg a daganatos megbetegedések célzott kezelése mellett akár olyan betegségek ellen is alkalmazhatóak lehetnek, mint a szívinfarktus. Az ígéretes mRNS-technológia tesztelései folyamatosan zajlanak, de a tömeges gyártáshoz még sok időnek kell eltelnie.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NurPhoto via AFP | Jakub Porzycki)