A töklámpások éjjele

Október vége felé egyre több helyen látni nagy, gömbölyű, narancssárga sütőtököket a zöldségárusoknál, ami kétségkívül a Halloween közeledtére utal. Ez az ősi kelta ünnep az angolszász országokból indult el, de mára meghódította az egész világot. Október 31-e éjszakáján megnyílik az alvilág: boszorkányok, kísértetek, szellemek lepik el a keresztény Magyarországot is...

2013. október 31., 16:02

Szerző:

A Halloween a pogány druidák halálistenének Crom Cruach kultuszában gyökerezik.


A druidák hite szerint a szellemek, s közülük is főleg a gonoszok a kelta óév utolsó napján, október 31-én látogatnak fel az alvilágból az élő emberekhez. A druida papok különféle állatbőrbe bújva semlegesítették a kísértetek ártó hatását. Az éjszakai ünnep fontos kelléke volt a kezdetben tarlórépából készített lámpás.

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lanter (lantern=lámpás) nevű részeges kovácsról kapta. A lámpások egyfelől világítottak, másfelől jelképezték a szellemeket, a másvilági lényeket és megvédték az élő embereket és azok otthonait. Az arcnak kifaragott takarmányrépát váltotta fel évszázadokkal később a könnyebben kivájható töklámpás.

Az egykori kelta halottkultuszból a rómaiak közvetítésével, végül a kereszténység terjedésével alakult ki a mindszentek ünnepe: All Hallow's Eve. 1556 óta ismert az ünnep előtti este kifejezésének skót változata: a Hallowe’en.

Nagy-Britannia nem szenved hiányt a híres szellemekből és kísértet járta házakból. Az alvilágról fellátogató lények észlelését szorgosan jegyzik, ezért aki kiadós reszketésre vágyik, bőséges választékot talál magának az országban. Kellemes borzongást kínál Londonban a Highgate temető, ahol több tanú állítása szerint, szellemek bicikliznek és egy idős asszony szaladgál a sírok között az általa megölt gyermekek után kutatva. Ha már ott járunk, csodáljuk meg a különböző sírboltok ritka szép architektúráit, és menjünk el George Eliot, író, Christina Rosetti, költő és természetesen Karl Marx nyughelyéhez.

Utána beülhetünk egy pint sörre a Ten Bells pubba, amelynek neve összefonódik Hasfelmetsző Jack két áldozatával, Mary Kellyvel és Annie Chapmannel. Ez utóbbi itt iszogatott azon az éjjelen, amikor megölték. A ma is forgalmas pubban a személyzet egyszer egy viktoriánus öltözetben megjelent öregembert látott...

Aki hosszabb utazást is vállal egy kis fogvacogtatásért, annak ajánljuk Edinburgh-ot és Sir George Mackenzie, II. Károly király főjogászának és titkos tanácsosának sírhelyét. Ő hajtotta végre az uralkodó elnyomó politikáját a nonkonformistáknak nevezett vallási és politikai mozgalommal szemben. Mintegy 18 ezer ember halála szárad a lelkén. Talán nem véletlen, hogy a sírjánál és annak környékén közel ötszáz „szellemtámadást” jegyeztek fel.

Október utolsó napján – ahogy Nagy-Britanniában és szerte a világon – Magyarországon is fiatalok ezrei bújnak maskarába, vigyorgó és világító sütőtököket készítenek, lázasan készülnek a Halloween-bulira. Hiába lett kötelező a hittanoktatás, valamint az erkölcstannak álcázott hittanoktatás, látva a töklámpások egyre nagyobb népszerűségét, a pogány Halloween mintha mégis nyerésre állna...

További Nagy-Britanniához kapcsolódó írásokat olvashat az

angolosan.huweboldalon.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.