A Pfizer piacra dobná a csodavakcinát

Az év második felében a Pfizer és a BioNTech megkezdi a következő generációs, a koronavírusok széles köre ellen védő oltások embereken történő tesztelését, írja a Reuters.

2022. június 30., 12:15

Szerző:

A jelenlegi megközelítésen túlmutató oltásokkal kapcsolatos kísérleti munkájukban szerepelnek a T-sejteket erősítő oltások, amelyek elsősorban a súlyos megbetegedések ellen védenének, ha a vírus veszélyesebbé válik, valamint a pánkoronavírus oltások, amelyek a vírusok szélesebb családja és annak mutációi ellen védenek.

A vírus folyamatos mutációi, amelyek könnyebben kikerülik a vakcinás védelmet, valamint az emberi immunmemória csökkenése miatt a vállalatok, kormányok és egészségügyi szervek egyre sürgetőbbé teszik a megbízhatóbb védelmi eszközök felkutatását.

A BioNTech a fertőző betegségekkel foglalkozó üzletágának további fellendítése érdekében elmondta, hogy önállóan dolgozik olyan precíziós antibiotikumokon, amelyek a jelenleg rendelkezésre álló fertőzésellenes szerekkel szemben rezisztenssé vált szuperbaktériumokat pusztítják el.

Közegészségügyi kutatók az antibiotikum-rezisztens fertőzések miatt évente közel 70 ezerre teszik az Egyesült Államokban és az Európai Unióban az antibiotikumoknak ellenálló fertőzésekben elhunyt emberek számát.

(Kiemelt kép: Egy egészségügyi dolgozó előkészíti a Covishield koronavírus elleni Covid-19 vakcina egy adagját egy multiplex moziterem komplexumban felállított ideiglenes oltóközpontban Mumbaiban 2021. augusztus 17-én. Fotó: Punit PARANJPE / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.