A madárinfluenza új típusát fedezték fel az antarktiszi pingvineken

A madárinfluenza új vírusát fedezték fel antarktiszi pingvineken ausztrál kutatók. A H11N2 egyetlen eddig ismert vírussal sem egyezik.

2014. május 7., 06:20

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság szaklapjában, az mBióban ismertetett tanulmány szerint úgy tűnik, az új kórokozó nem tesz kárt az állatokban.

Aeron Hurt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) madárinfluenzát kutató központjának munkatársa Melbourne-ben elmondta: tanulmányuk többek közt azt is kimutatta, hogy a madárinfluenza vírusa az Antarktiszig is eljutott, és megtelepedett az Adélie-pingvinek populációjában.

Hurt és kutatócsoportja 2013 januárjában és februárjában összesen háromszáz antarktiszi pingvintől vett mintát. Nyolc madárnál találták meg a H11N2-t, noha mindegyik pingvin egészségesnek tűnt.

Négy minta genomját összevetették egy állati és emberi vírusokat tartalmazó adatbázis kórokozóinak génjeivel, és megállapították, hogy a H11N2 egyetlen, a világon eddig ismert vírussal sem egyezik meg.

Az egyik legismertebb madárinfluenza-vírus a H5N1, mely leginkább házi és vadon élő szárnyasokat fertőz meg. Állatról emberre is terjed; akik elkapják, azoknak hatvan százaléka belehal a betegségbe. Amikor először okozott járványt 11 évvel ezelőtt, világszerte több mint 360 ember vesztette életét a fertőzés következtében.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.