A jövő fogamzásgátlója lehet a spermakábító

Hormonok nélkül működő, férfi fogamzásgátlót fedeztek fel a tudósok. Az „esemény előtti” tabletta több órára kiüti a spermiumokat, amelyek így elfelejtenek úszni és alkalmatlanná válnak a petesejt megtermékenyítésére.

2023. február 15., 13:08

Szerző:

Egy reménybeli férfi fogamzásgátló előnye a ma is elérhető nőivel szemben, hogy egyáltalán nem tartalmaz hormonokat, nem piszkál bele a hormonháztartásba, nem okoz tesztoszteronhiányt – írja a BBC. Egereken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a hatóanyag a spermiumokat akár több órára is elkábíthatja, amely elég idő lehet ahhoz, hogy ne tudják megtermékenyíteni a petesejtet, azonban további teszteket kell végezni nyulakon és embereken is. A hatás körülbelül három órán át tart, 24 óra elteltével pedig teljesen megszűnik a hatása: a spermiumok ismét fickósan úszkálnak céljuk felé. 

Dr. Melanie Balbach, a New York-i Weill Cornell Medicine munkatársa szerint a szer a vizsgálatok során ígéretesnek bizonyult, mint visszafordítható hatású, könnyen használható fogamzásgátló.

A spermakábító azonban nem véd a nemi úton terjedő fertőzések ellen, ahhoz továbbra is óvszert kell használni – figyelmeztetnek a szakértők.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)