A farkának önálló "akarata" van

A gekkók és más gyíkok, mint ez közismert, veszély esetén megválnak és a ragadozó zsákmányául hagyják a farkukat, ám mindeddig a tudósok keveset tudtak arról, hogy az odahagyott testrész milyen mozgásokat végez, és ezeket hogyan kontrollálja. Anthony Russel, a University of Calgary professzora, valamint Tim Higham, a University of South Carolina docense most igen közel került a rejtély megoldásához. A kutatóknak sikerült kimutatni, hogy a gekkófarok nemcsak ütemes rángásra képes, hanem összetett mozgásra is: pattog, ugrál, vagy akár előre is lendül.

2009. szeptember 9., 18:56

Korábban ugyan már folytak vizsgálatok, amelyek a gekkók levált farkának mozgását elemezték. Az amerikai-kanadai kutatás viszont az első, amely mennyiségileg kívánta meghatározni a mozgástípusokat – írta az MTI.

A kérdés most az, hogy mi stimulálja a levált testrész mozgását. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a farok bőrén levő érzékelők a környezetből érkező jelzésekre válaszul határozzák meg, hogy a levált testrésznek ugrálni, forogni, vagy meghatározott irányba célszerű-e haladni. Az összetett mozgásokat végző faroknak is jobb esélye volt a "túlélésre": a gekkók gyakran visszatérnek a helyszínre, hogy megegyék saját farkukat. Ezáltal feltehetően kompenzálták a farkukban tárolt értékes tápanyag, a zsír elvesztését.

Mint a tudósok rámutattak, további kutatások szükségesek annak megértésére, hogy az agytól elvágott maroknyi ideg hogyan képes ilyen összetett mozgásra bírni az izmokat. Meggyőződésük szerint a mozgásokat a gerincvelőnek a farokban található része koordinálja.