Húsz cég felelős a világ műanyagszemetének több mint feléért

Az állami és magánvállalatok többsége ázsiai. Azonban több európai és amerikai cég is szerepel a listán.

2021. május 20., 13:01

Szerző:

Húsz vállalat felelős a világon az egyszer használatos műanyaghulladék több mint felének előállításáért, az éghajlati válság fellendüléséért és a környezeti katasztrófa kialakulásáért, írja egy új kutatás alapján a The Guardian. A Wood Mackenzie, a London School of Economics és a Stockholm Environment Institute átfogó elemzése szerint az egyszer használatos műanyag-csomagolások 55 százalékért felelős vállalkozások között akadnak állami és multinacionális cégek is, köztük több az olaj- és gázipari érdekeltséggel.

A Plastic Waste Makers (Műanyaghulladék Előállítók) indexe alapján az amerikai ExxonMobil a világ legnagyobb műanyaghulladék-szennyezője, amely 5,9 millió tonnával járul hozzá a globális szemétdombhoz. A második helyen a világ legnagyobb vegyipari vállalata, az ugyancsak amerikai székhelyű Dow áll 5,5 millió tonnával. Míg a harmadik az olaj- és gáziparban érdekelt kínai Sinopec 5,3 millió tonnával.

A húszas listán szereplő cégek közül 11 ázsiai, 4 európai, 3 észak-amerikai, 1 Latin-Amerikában, 1 pedig a Közel-Keleten található. Az érintett vállalatok többségét a világ legnagyobb bankjai, köztük a Barclays, az HSBC, a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase finanszírozzák – írta az szmo.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció: Műanyaghulladék a Costa del Este strandján, Panamaváros partjainál, 2021. április 19-én. Fotó: AFP | Luis Acosta)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.