3 szerencsét hozó szilveszteri étel
Készítse el ezeket az ételeket szilveszterkor, ha szerencsés szeretne lenni az új esztendőben.
A szilveszteri babonák nagy népszerűségnek örvendenek, sokan sokféle szokást igyekeznek betartani. Az óévet zajosan, lármásan érdemes búcsúztatni, hogy elriasszuk az ártó szellemeket, újév napján pedig csak jó dolgokat szabad tenni, vidámsággal és bőséggel kell magunkat körülvenni. Na de mi a helyzet az ételekkel? Semmiképpen se együnk baromfit ekkor a babonák szerint, mert elkaparja a szerencsénket, halat se fogyasszunk, mert az meg elúszik vele. De akkor mivel lakjunk jól szilveszterkor? Az következőkben három ínycsiklandó és a hagyomány szerint szerencsét hozó ételt gyűjtöttünk össze, amiből bátran fogyaszthat, ha ön is babonás.
Tejfölös lencsefőzelék sült kolozsvári szalonnával
A hiedelem szerint szilveszterkor lencsét mindenképpen szükséges fogyasztani, hogy a következő évünk gazdag legyen. A lencse szemei a pénzérméket szimbolizálják, minél többet eszünk, annál bőségesebb évünk lesz.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 - 6 ek zsír vagy olaj
- 300 g kolozsvári vagy másmilyen húsos szalonna
- 1 fej hagyma (150 g)
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- fél ek cukor
- kb. 800 ml víz (vagy alaplé)
- 1 kg konzerv lencse
- 1 ek mustár
- 150 g tejföl
- 3 db babérlevél
- só
- bors
- petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A szalonna bőrét levágjuk, majd egy lábasban megpirítjuk minden oldalát az olajon. A szalonnát kivesszük, és ugyanebben a lábasban lepirítjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, rádobjuk a köményt és a cukrot, ráöntjük a vizet és a leszűrt lencse felét, majd felforraljuk, és 5-10 percig lassú tűzön hagyjuk főni.
2. Hőkiegyenlítéssel belekeverjük a mustárt és a tejfölt. Ezután kivesszük a szalonna bőrét, és az egészet egy turmixgép segítségével pürét készítünk belőle. Visszaöntjük a lábasba, majd a maradék lencsét is hozzátesszük a szalonna bőrével és a babérlevéllel együtt. Újabb 5-10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A korábban megpirított szalonnát kb. egy centi vastag szeletekre vágjuk, ezt követően 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. A lencsefőzeléket igény szerint petrezselyemmel és tejföllel, illetve a sült szalonnával tálaljuk.
Császárhús fűszeres burgonyával
A szilveszteri hagyomány szerint a másik kötelezően fogyasztandó ételnek valamilyen sertéshúsnak kell lennie, ugyanis a malac az orrával kitúrja a szerencsét nekünk az újévre.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 1,5-2 kg császárhús
Páchoz:
- 1 ek só
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk rozmaring
- 1 tk majoránna
- 1 tk őrölt színes bors
- fél tk őrölt zöld bors
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 dl húsalaplé
Fűszeres sült krumplihoz:
- 1 kg sütnivaló krumpli
- 2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt zsír)
- 1 tk só
Elkészítés:
1. Pucoljuk meg a fokhagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A sót és a fűszereket keverjük jól össze.
2. Vegyünk egy szép nagy császárhúst, irdaljuk be, majd alaposan kenjük be a fűszeres keverékkel. A bevagdosott résekbe nyomkodjuk bele a korábban felvágott fokhagymát, majd fóliába csomagolva tegyük néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe a húst, így az ízek kellően összeérnek.
3. Egy tepsibe öntsünk 2 dl húsalaplét, majd mehet bele a hús a bőrös részével lefelé, ezután fóliával fedjük le és mehet is az előmelegített sütőbe. 120 fokon 2 órán át pároljuk, majd ha ezzel kész vagyunk, vegyük ki a sütőből. Fordítsuk meg a húst, a bőrös részével felfelé, most szintén fedjük le fóliával, majd tegyük vissza a sütőbe további egy órára.
4. Amikor már szépen megpárolódott a hús, vegyük le a fóliát, állítsuk a sütőt 200 fokra és süssük a húst pirosra, a bőrt finom ropogósra. A sütőből kivéve hagyjuk a húst legalább fél órát állni, mielőtt tálalnánk.
5. Miután megpucoltuk a krumplit, vágjuk vékony szeletekre. tegyük tepsibe, öntsük rá a pecsenyezsírt, sózzuk meg, majd keverjük össze alaposan. 150 fokon kb. 50 percig süssük sütőben, a sütési idő felénél érdemes átforgatni kicsit. Amikor megsült a krumpli, öntsük le róla a zsírt.
(Kép: Shutterstock)
Mákos bejgli
Az apró szemű mák a lencséhez hasonlóan a jólétet, a gazdagságot, a bőséget szimbolizálja, ezért ezt is bátran ehetünk szilveszterkor. A mák egyébként rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz, amely jó hatással van a koleszterinre.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 dkg friss élesztő
- 1/2 dl tej
- 50 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 25 dkg vaj
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 1 db tojás a kenéshez
Töltelékhez:
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
- 40 dkg finomra darált mák
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek baracklekvár
- 2 ek méz
- 1 db citrom
Elkészítés:
1. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojássárgáját az élesztővel elkeverjük és hozzáadjuk a morzsához, és rugalmas tésztává gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. Amíg a tésztát pihentetjük, addig elkészítjük a mákos tölteléket. A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük. Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a mákot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lekvárt, a mézet és a reszelt citromhéját. Töltés előtt teljesen kihűtjük.
3. Gyúrjunk négy egyforma gombócot a tésztából, nyújtsuk ki ügyelve arra, hogy ne legyen túl vékony. Ezután megtöltjük a kihűlt mákos töltelékkel és feltekerjük.
4. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, abba tegyük az elkészült rudakat. Húsvillával meglyuggatjuk őket, majd tojással kenjük meg a tetejét. Másfél órát hagyjuk pihenni, majd újra kenjük meg, végül pedig 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
(Kiemelt kép: Shutterstock)