3 egyszerű recept szilveszterre: idén egy egészséges ételt főzzön a bulira!
Ha úgy érzi, éppen elég nehéz ételt fogyasztott el az elmúlt egy hétben, készítsen szilveszterre valami könnyebbet, íme 3 recept!
Az ünnepek alatt rengeteg hagyomány övezi, hogy mit, mikor és miért eszünk, de ha van kedve újítani az egészségesebb élet nevében, íme 3 recept, amivel igazán feldobhatja például a szilveszter estét.
Guacamole édesburgonyán
A guacamole önmagában is rendkívül jó választás, de ha valami kicsit extrábbat szeretnénk a szilveszteri buliba, és van otthon édesburgonya...
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (1 adag):
- 2 közepes édesburgonya
- 2 puha avokádó
- 2 gerezd fokhagyma
- egy fél lime leve
- egy fél fej hagyma
- 2 paradicsom
- koktélparadicsomok
- só és esetleg koriander az ízesítéshez
Elkészítés:
1. Szeleteljük fel az édesburgonyát kb. 1 centi vastag szeletekre. Helyezzük sütőpapírra a szeleteket, tegyünk rá olívaolajat és sót, és süssük puhára a sütőben.
2. Amíg sül az édesburgonya, a két paradicsomot leforrázzuk, hogy lejöjjön a héja, érdemes ki is magozni őket. Ebbe kerül bele a két avokádó belseje, a fokhagyma átpasszírozva, a hagyma apróra összekockázva, valamint a fél lime leve, illetve ízlés szerint koriander. Ezzel kész is a guacamole, ami persze kiváltható bolti, kész guacamoléval is, bár az otthon készült mindig finomabb. Még finomabb, ha a guacamole kicsit korábban készül el és felhasználás előtt áll egy pár órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
3. A megsült édesburgonyából kis korongokat szaggatunk pogácsaszaggatóval vagy kupicás pohárral. A korongokat megkenjük guacamoléval, a tetejére mehet egy-egy fél koktélparadicsom, illetve még látványosabb, ha egy kis salátával vagy csírával egészítjük ki.
Ehhez van videós recept is a TikTokról!
Sült lazac vajas burgonyával
A lazac rendkívüli tápértékének és magas omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelők körében, sőt, mivel nincs olyan markáns íze, még talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat.
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (1 adag):
- 5 közepes db burgonya
- 120 g lazac
- 20 g vaj
- 5 ek olívaolaj
- 1 közepes db póréhagyma (elhagyható)
- 1 ek citromlé
- 1 csokor petrezselyem
- só
Elkészítés:
1. Miután kivettük a halat a hűtőből, megtisztítjuk, szárazra töröljük, és hagyjuk, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét.
2. A burgonyát hámozás nélkül egy nagy csipet sóval feltesszük főni annyi vízben, amennyi pont ellepi.
3. Miután megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet, és meghámozzuk. Az immár héj nélküli burgonyákat egy darab vaj és aprított petrezselyem kíséretében visszatesszük a lábasba, és közepes-magas hőfokon összeforgatjuk.
4. Serpenyőben fokhagymás olívaolajat hevítünk, ha már elég meleg, ráfektetjük a lazacot bőrös oldalával lefelé. Megszórjuk tengeri sóval, majd 3 perc után átfordítjuk, és további 3 percig sütjük, így a lazac szaftos marad. Ízlés szerint süthető a hal tovább is 3-3 percnél.
5. Tányérra szedjük a megpirult burgonyát és a lazacot. Érdemes citromlevet csepegtetni rá, és póréhagymát is szeletelhetünk mellé, de bármilyen friss salátával finom.
(Kép: Shutterstock)
Pikáns lencsesaláta
És hogy hűek maradjunk a lencseevés hagyományához, egy könnyű, gyors és egészséges salátát is ajánlunk, hogy azok se maradjanak az új esztendőben pénz és szerencse nélkül, akik nem esznek szénhidrátdús ételeket.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 20 dkg lencse
- só ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- bors ízlés szerint
- 4 db borókabogyó
- 3 db babérlevél
- 2 db közepes méretű vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- 20 dkg zeller
- 20 dkg sárgarépa
- 2 db közepes méretű újhagyma
- 1 kk kakukkfű
- 1 csipet frissen vágott petrezselyem
- 0.5 dl olívaolaj
- 1 ek dijoni mustár
- 2 ek fehér balzsamecet
Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, feltesszük főni, sózzuk, és teszünk mellé fokhagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet, valamint egy kis fej hagymát. 20-25 percig főzzük.
2. Egy kanál olívaolajon megdinsztelünk egy felkockázott vöröshagymát. Mikor már kezd színt kapni, hozzáadjuk az 1x1 cm-es kockákra vágott zellert, majd pár perc múlva a felkockázott sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és néhány perc alatt félig puhára sütjük.
3. A megpárolt zöldségekhez hozzáadjuk a megfőtt lencsét, és két 1 cm-esre vágott újhagymát.
4. A dresszinghez összekeverünk 0,5 dl olívaolajat egy kanál magos dijoni mustárral, 2 ek fehér balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, és a zöldségekkel összekeverjük.
(Kép: Shutterstock)
(Kiemelt kép: Shutterstock/Zulfiska)