3 szerencsét hozó étel – ezeket fogyassza szilveszterkor!

A hagyományok szerint ez a 3 étel szerencsét hoz az új esztendőre, ha szilveszterkor vagy újév napján fogyasztják.

2023. december 29., 07:07

Szerző:

Minden évben érdemes újra átvenni ezeket a szerencsét hozó recepteket, nehogy megfeledkezzünk a félig-meddig komolyan veendő hagyományokról, népszokásokról. Szóval a babonák szerint tilos a most következő napokban csirkét vagy más baromfit enni enni, mert elkaparja a szerencsénket, de halat se fogyasszunk, mert az meg elúszik vele. Marad tehát a disznó és a marha, bár a legújabb szokások azt rebesgetik, hogy aki húsmentesen étkezik szilveszterkor, az lesz egész évben szerencsés!

Császárhús fűszeres burgonyával 

A szilveszteri hagyomány szerint tehát sertéshúst fogyasszunk az óesztendő utolsó napján, ugyanis a malac az orrával kitúrja a szerencsét nekünk az újévre.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1,5-2 kg császárhús

Páchoz:

  • 1 ek só
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk őrölt színes bors
  • fél tk őrölt zöld bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 dl húsalaplé

Fűszeres sült krumplihoz:

  • 1 kg sütnivaló krumpli
  • 2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt zsír)
  • 1 tk só

Elkészítés:

1. Pucoljuk meg a fokhagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A sót és a fűszereket keverjük jól össze.
2. Vegyünk egy szép nagy császárhúst, irdaljuk be, majd alaposan kenjük be a fűszeres keverékkel. A bevagdosott résekbe nyomkodjuk bele a korábban felvágott fokhagymát, majd fóliába csomagolva tegyük néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe a húst, így az ízek kellően összeérnek.
3. Egy tepsibe öntsünk 2 dl húsalaplét, majd mehet bele a hús a bőrös részével lefelé, ezután fóliával fedjük le és mehet is az előmelegített sütőbe. 120 fokon 2 órán át pároljuk, majd ha ezzel kész vagyunk, vegyük ki a sütőből. Fordítsuk meg a húst, a bőrös részével felfelé, most szintén fedjük le fóliával, majd tegyük vissza a sütőbe további egy órára.
4. Amikor már szépen megpárolódott a hús, vegyük le a fóliát, állítsuk a sütőt 200 fokra és süssük a húst pirosra, a bőrt finom ropogósra. A sütőből kivéve hagyjuk a húst legalább fél órát állni, mielőtt tálalnánk.
5. Miután megpucoltuk a krumplit, vágjuk vékony szeletekre. tegyük tepsibe, öntsük rá a pecsenyezsírt, sózzuk meg, majd keverjük össze alaposan. 150 fokon kb. 50 percig süssük sütőben, a sütési idő felénél érdemes átforgatni kicsit. Amikor megsült a krumpli, öntsük le róla a zsírt.

 (Kép: Shutterstock)

Tejfölös lencsefőzelék sült kolozsvári szalonnával 

A másik klasszikus szilveszteri étel természetesen a lencse, amivel azt manifesztálhatjuk étkezés közben, hogy a következő évünk gazdag legyen. A lencse szemei a pénzérméket szimbolizálják, amiből minél többet eszünk, annál bőségesebb évünk lesz. A következő a jól bevált recept.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 - 6 ek zsír vagy olaj
  • 300 g kolozsvári vagy másmilyen húsos szalonna
  • 1 fej hagyma (150 g)
  • 4 - 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • fél ek cukor
  • kb. 800 ml víz (vagy alaplé)
  • 1 kg konzerv lencse
  • 1 ek mustár
  • 150 g tejföl
  • 3 db babérlevél
  • bors
  • petrezselyem a tálaláshoz

 Elkészítés:

1. A szalonna bőrét levágjuk, majd egy lábasban megpirítjuk minden oldalát az olajon. A szalonnát kivesszük, és ugyanebben a lábasban lepirítjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, rádobjuk a köményt és a cukrot, ráöntjük a vizet és a leszűrt lencse felét, majd felforraljuk, és 5-10 percig lassú tűzön hagyjuk főni.
2. Hőkiegyenlítéssel belekeverjük a mustárt és a tejfölt. Ezután kivesszük a szalonna bőrét, és az egészet egy turmixgép segítségével pürét készítünk belőle. Visszaöntjük a lábasba, majd a maradék lencsét is hozzátesszük a szalonna bőrével és a babérlevéllel együtt. Újabb 5-10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A korábban megpirított szalonnát kb. egy centi vastag szeletekre vágjuk, ezt követően 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. A lencsefőzeléket igény szerint petrezselyemmel és tejföllel, illetve a sült szalonnával tálaljuk.

 (Kép: Shutterstock)

Mákos guba

Az apró szemű mák a lencséhez hasonlóan a jólétet, a gazdagságot, a bőséget szimbolizálja, ezért ezt is bátran ehetünk szilveszterkor. Ha maradt még mákos bejgli, akkor mindenképpen toljunk be belőle egy szeletet, de készíthetünk a szilveszteri vacsorához mákos gubát is. Íme egy klasszikus recept.

Hozzávalók:

  • 1 vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 liter tej
  • 15 deka mák + 8 dkg cukor
  • 6 tejes kifli

Elkészítés: 

1. Elkészítjük a pudingport az extra mennyiségű tejjel, egy kis citromhéj is reszelhető bele, ha éppen van otthon.
2. Összedaráljuk a mákot és a cukrot.
3. Felvágjuk a kifliket, meglocsoljuk őket a vaníliaszósszal és megszórjuk mákkal, és már fogyasztható is.
4. De betehetjük a sütőbe is néhány percre egy kivajazott tepsiben, kicsit megsütve szintén finom!

@annuskam Mákos guba híg vanília sodóval, ahogy nagyim készítétte . . . #gasztro #recipevideo #recipesoftiktok #gasztroblogger #mákosguba #sutemenyek ♬ Heart To Heart - Mac DeMarco

(Kiemelt kép: Shutterstock/Michelle Patrick)