Hivatalos: Elhalasztják a tokiói olimpiát, legkésőbb jövő nyáron rendezik meg

2020. március 24., 13:59

Szerző:

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy egy évvel el kell halasztani a tokiói olimpiát – írja a NOB bejelentése nyomán az MTI.

Megállapodtak abban is, hogy

2021 nyaráig mindenképpen meg kell rendezni a játékokat.

Mindössze három olimpiát nem rendeztek meg eddig (1916, 1940, 1944), mindegyik háború miatt maradt el.

Az indoklásban azt írják, hogy a WHO-tól kapott információk alapján döntött úgy a NOB elnöke és a japán miniszterelnök, hogy nem tartható meg az olimpia július 42-én. A sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében hozták meg a döntést. Bár Japánban hivatalosan nincs járvány, mert a 126 milliós országban a fertőzöttek száma alig haladja meg az ezret, de március elején bezárták az iskolákat, és sok mindent megtettek azért, hogy lassítsák a vírust.

A 2020-as tokiói nyári olimpia kezdetéig hátralévő időt jelző óra előtt mennek gyalogosok a tokiói főpályaudvar bejáratánál 2020. március 23-án. Abe Sindzó, Japán miniszterelnök először beszélt a tokiói olimpia esetleges elhalaszt
Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A halasztás tetemes összegbe, szakértők szerint 670 milliárd jenbe kerülhet Japánnak,

ami átszámítva 1,9 billió forintnak felelhet meg.

Az olimpiai lángot egyébként március 12-én, 19 héttel az olimpia előtt gyújtották meg a görögországi Olümpiában, egy nappal azután, hogy világjárványnak minősítette a WHO a koronavírust. A lángot a japán szervezőbizottság tagjai március 19-én vették át az athéni Panathinaiko Stadionban. Bár a szervezők azt kérték az emberektől, ne menjenek az utcára követni a láng útját, 50 ezer ember mégis megjelent például Fukusimánál.