Orbán visszaadná az INA-t a horvátoknak

2017. november 28., 14:03

Szerző:

Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél előbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel.

Fotó: MTI/Varga György

„A mi részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az a méltányos, ha az INA-t a horvátok „visszakapják” – Orbán szerint ez üzleti ügy, nem kormányzati kérdés.

Orbán szerint a két kormány között kiváló a politikai kapcsolat és a két nemzet történelmi kapcsolata, és nem szeretnénk ezt a kapcsolatot egy olyan üggyel megmérgezni, mint amilyen a Mol és az INA körüli vita – szögezte le.

Mindez azért cseng elég falsul, mert szeptember elején a magyar kormány éppen a Mollal kapcsolatos vitára hivatkozva vétózta meg Horvátország csatlakozását az OECD-hez – emlékeztet a HVG.hu, ahogy arra is, hogy a Mol horvátországi beruházása miatt Hernádi Zsoltot, a társaság elnök-vezérigazgatóját akarta bíróság elé állítani Zágráb, még elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Hernádit a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy tízmillió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában.

A legújabb fejlemény a szövevényes ügyben az, hogy Hernádi az Emberi Jogok Európai Bíróságán perelte be Horvátországot.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.