Gyilkossággal végződött a családon belüli erőszak Zuglóban

Hazánkban rendszeresen nyomoz a rendőrség olyan gyilkosság körülményei miatt, amelyet rokon követett el valamely családtagja ellen. 

2024. február 8., 09:09

Szerző:

Megöltek egy nőt Zuglóban, a gyilkosságot a gyanú szerint az asszony fia követte el. A rendőrök elfogták a férfit, jelenleg kórházban őrzik – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a police.hu oldalon.

Azt írták, egy nő jelentette be a rendőrségen szerdán 20 óra 30 perc körül, hogy nem tudta az édesanyját elérni, ezért felkereste XIV. kerületi lakásán, ahol holtan találta az asszonyt. A fővárosi rendőrök a helyszínen szemlét tartottak, amelynek során megállapították, hogy a 69 éves nő halálát bántalmazás okozhatta.

A BRFK az ügyben emberölés bűntett gyanúja miatt indított nyomozást. Az adatok alapján a nyomozók azonosították a feltételezett elkövetőt, az áldozat fiát, akit XIII. kerületi lakásán két és fél órán belül elfogtak. Az 51 éves férfi feltehetően begyógyszerezte magát, ezért a mentők kórházba vitték, ahol jelenleg is rendőrök őrzik – áll a közleményben.

Gyilkosság Tószegen, itt is egy rokon volt az elkövető

A múlt hónap közepén egy házaspár holttestét találták meg egy tószegi családi házban. A nyomokból egyértelműen kiderült, hogy megölték őket. A helyiek azt mondták, hogy a nő egyik rokona lehet a gyilkos, akit azért fogadott be a pár, mert leégett a háza. Többek szerint a befogadott rokon alkoholista volt. 

Másnap a Pest megyei Bugyin fogták el azt az 59 éves férfit a rendőrök, akit a tószegi kettős gyilkossággal gyanúsítottak. Emberölés miatt hallgatták ki, kihallgatásán pedig beismerő vallomást tett. A szoljon.hu azt írta, álmukban ölhette meg a házaspárt a tettes. 

Az elkövetőt befogadta házába a férfi és annak élettársa, a pár Tószeg szélén élt egy családi házban. A befogadók azonban megelégelték a férfi jelenlétét és az ott lakó nő felszólította, hogy költözzön el. A környéken élők szerint a befogadott férfinak leégett a háza, ezért engedték meg neki, hogy meghúzza magát náluk. Az is kiderült, hogy a tiszasülyi elkövető 2023 szeptemberében saját maga gyújtotta fel a házát.

Dr. Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője közölte: az 58 éves férfi álmukban, késsel és baltával végzett az őket befogadó párral. A bántalmazás következtében a férfi és a nő is a helyszínen életét vesztette.

Családon belüli erőszak Magyarországon

A Belügyi Szemle egyik 2020-ban megjelent számában Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa  azt mondta, hazánkban a büntetéskiszabási gyakorlat diszfunkcionális, azt az üzenetet közvetíti ugyanis, hogy ezekben az esetekben a társadalomra való veszélyesség minimális. Az esetek háromnegyed részében az elkövetőket rögtön visszaengedik a családjukba, maximum felfüggesztett szabadságvesztés ítélettel. A kiszabott enyhe büntetést sokszor a fokozatosság elvével, a büntetlen előélettel, mint enyhítő körülménnyel magyarázzák a bírók, habár ezek a durva családi bántalmazások, elhúzódó sanyargatások, megalázások és erőszakos cselekmények éveken keresztül zajlanak.

(Képünk illusztráció / Shutterstock)