Utca-szak: Magyarország hősei

A tragikomikus játék a magyar történelem hőseit idézi meg a commedia dell’ arte formanyelvével élve, Laura Boato és Eleonora Fuser ötletéből Török Tamara ajánlatai és az Utca-szak improvizációi alapján.

2009. október 16., 22:29

Szerző:

Az Utca-szak két éve szövetkezett arra, hogy előadásaikkal megszólítsák a peremvidékeken a szociálisan vagy kulturálisan hátrányos helyzetben lévőket, a színháztól elzárt, vagy elzárkozó embereket is.

Előadásaik nem helyhez kötöttek, nincsenek díszletek, kellékek is alig, így a hagyományos színházi kapaszkodók teljes elhagyása, erősen megdolgoztatja az absztrakciós képességét a nézőknek, befogadóknak

A bevásárlóközpont olyan helyszín, ahol eltűnik saját és nemzeti történelmünk. Minden fogyasztó lény egyformán globalizálódik. Azzal, hogy a magyar történelem hőseit az Utca-szak beviszi a plázába, ezt a korunkra érvényes rendet szeretné felforgatni, megtörni egy pillanatra, hogy a nézők az esemény hatására érezzenek, emlékezzenek, és ha csak rövid időre is, de szembesüljenek saját kultúrájukkal.

- Több mint ötvenen vettek részt a olasz a nyári magyarországi castingon, amatőr és gyakorlott magyar színészek egyaránt -mondja a 168 Óra Online-nak az olasz rendezőnő. Eleonora Fuser. - Az előadás magyar nyelvű lesz. A Hősök tere erős képi világából ihletve és az olasz commedia dell'arte hagyományos maszkjait is felhasználva a magyar történelem első nyolc évszázadának legfontosabb eseményit adják elő, a magyar mitológiából, a csodaszarvas legendájától elindulva. A következő napok előadásai amolyan első változatnak, munkaanyagnak tekinthetők, amely majd bővül és változik. Ahogy Róma sem egy nap alatt épült fel, a magyar történelmet sem lehet két nap alatt feldolgozni. Harminc éve végzem foglalkozom Olaszországban commedia dell'artéval, és máig tanítom a módszert szerte a világon. Remélem, a magyarok is megszeretik, bár itt még nincs nagy hagyománya.

- A célközönségünknek nem tudja, mit jelentenek a maszkok színháztörténetileg, ők csak az erős képet, az archetípusokat látják, és ez megmozdít bennük valamit - mondja Simon Balázs társulati vezető. - Nekünk, színházi embereknek természetesen nagyon fontos, hogy megtanuljuk ennek a műfajnak az alapvetéseit. A téma persze elveszi ennek a dolognak az olasz mivoltát, és a mi színészi alapállapotunk is más, mint egy olasz színészé. Mi jellemzően kicsit részletesebben látjuk a dolgokat, ők inkább erősen hangulatokban és képekben fogalmaznak, mi pedig jobban szeretünk részletekben, történetelemekeben, eseményekben fogalmazni.

- A Magyarország hősei előadásban megpróbáljuk a magyar viszonyokban lévő ellentmondást, a nagy eseményekkel teli múltat, a mitikus figurák hatalmasra növesztett képét bemutatni és firtatjuk helyüket a mai magyar társadalmi valóságban - teszi hozzá Eleonora Fuser rendező.

Születőben van egy előadás, amely jótékonyan sokféle. A különféle stílusokat és műfajokat talán szintetizálja az egységes keresés, amely a valóság és a legenda közötti átjárót kutatja, a magyar történelem első felének eseményeivel játszadozva.

Az előadásban részt vesz közel húsz, a legkülönfélébb háttérrel rendelkező túlnyomórészt fiatal színész akikről egy dolog egészen biztosan elmondható (azon felül, hogy már sok köztük nagyszerű), még nem azért dolgoznak, hogy ebből gazdagodjanak meg.

Részleteket a

www.utcaszak.hu-ra kattintva talál.