Tepsis lazac

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető, ám fantasztikusan ízletes finn halétel. Rendszerint újkrumplival és zöldsalátával fogyasztják.
A lazac legközelebbi édesvízi rokonából, a szivárványos pisztrángból – finn nevén kirjolohiból – számtalan kitűnő fogás készíthető. Ezek egyike a könnyen és gyorsan megsüthető tepsis lazac. Készíthetjük a magyarországi boltokban is kapható norvég lazacból.

2012. október 28., 09:02

Szerző:


Hozzávalók 4 személyre:
egy kb. egykilós lazacfilé
egy csomó friss kapor
citrom

fehér bors

Mossuk meg a lazacot, törölgessük meg papírtörlővel, majd kézzel végigsimítva derítsük fel a szálkákat, amiket egy csipesz segítségével eltávolítunk. Tegyük a halat egy sütőpapírral bélelt megfelelő méretű tepsibe. Szórjuk meg sóval és fehér borssal, csepegtessünk rá citromlevet, és szórjunk rá durvára vágott kaprot (a csokor felét).

Előmelegített sütőben süssük a halat 175 fokon 15-20 percig (ennyi idő a kb. 2 és fél centi vastag halfiléhez szükséges, ha ennél vastagabb a hal, 5 perccel többre is lehet szükség).

Onnan lehet tudni, hogy az étel elkészült, hogy a hal húsa fehéres rózsaszínűre változik, állaga pedig porhanyóssá válik. A pereme lehet akár egy kicsit barnásra pirult is. Ne süssük túl, mert száraz lesz.

Tálalás előtt szórjuk rá a maradék apróra vágott kaprot, tálaljuk főtt újburgonyával és friss zöld salátával.

Variáció: szaftosabb lesz az étel, ha sütés előtt ráöntünk egy pohár főzőtejszínt.

Tipp: ha el akarjuk kerülni, hogy a kezünk hosszasan halszagú maradjon, érdemes a hal tisztításakor egyszer használatos gumikesztyűt húzni.