Inkvizíciós kínzóeszköznek is elmenne a vendéglátóipari múzeum éttermi gyűjteményének néhány darabja

Online tárgyfelismerő játékot hirdetett a járvány miatt zárva tartó intézmény, amelyben a békebeli, polgári gasztrokultúra lenyűgöző tárgyi emlékeivel szembesülhet a publikum. Némelyik már olyan régen kikopott a világból, hogy tényleg kész rejtély, mire szolgálhatott egykoron.

2020. május 28., 17:30

Szerző:

Volt az a régi, finom polgári világ, amely világban például még nem illett kézből rágicsálni a kovászos uborkát a csárdában, aminőképp a pepperónit sem az itt látható módon fogyasztották a zamatos disznóvérhez a honfiak a kerti ozsonnákon:

Fotó: Facebook/Németh Szilárd

Akkoriban még merőben mások voltak a társas táplálkozás szokásai és kellékei.

Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja ékesebben, mint a járvány miatt bezárt Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) izgalmas és tanulságos online tárgyfelismerő játéka, amelynek egyre táguló keretében a békebeli gasztrokultúra lenyűgöző tárgyi emlékeivel szembesülhet a publikum. Némelyik már olyan régen kikopott a világból, hogy tényleg kész rejtély, mire szolgálhatott egykoron.

Az elsőként celebrált tárgyat viszont százhúz év távolából is elég könnyen azonosították a versenyzők. Ön szerint mi ez?

Nos, ez a csudaszép obzsé az 1900-as évek elején készült, és nem más, mint egy tojás alakú, talpas,

asztali tojásfőző berendezés.

Krómozott vaslemezből formázták, a fedelét leemelve, belül egy hat részes tojástartó állványt találunk, azaz egy függőleges rúdon, egy rá merőlegesen elhelyezett, hatlyukú vaslemezt. Az állvány alsó részén, a talpas részen a borszeszégő helye látható. Az étteremben a vendég elé rakták az asztalra – és helyben készült el a különböző keménységű tojás.

A következő feladvány sem okozott túl nagy fejtörést az értő publikumnak, de vajon Önnek se?

Ez a szintén tojásdad készség az 1910-es, '20 as évekből való és 

mézadagolóként szolgált.

Tetején fém, fogantyúval ellátott billenős fedél látható, amely kapcsolódik az adagoló belsejében lévő csőszerű szerkezettel. Az adagolóhoz tartozik egy vastag falú, talpas, üveg pohár is.

Az alábbi különlegesség viszont már erősen megosztotta a játékosokat. Volt, aki dugattyús kávéfőzőnek nézte, más vajköpülőnek, megint más tea- és kávéfilter-készítőnek.

antik habverő

Egyikük sem sem talált, ugyanis a bölcsek kövét az a polgár hordozta, aki szerint ez itt bizony egy

habverő.

A múzeumi leírás szerint: „henger alakú, sárgaréz tartály, feneke, homorú, negatív kúp alakú. Tartozik hozzá egy sárgaréz habverő hosszú szárral, végén lyukasztott kúppalást, végén fogó résszel és a tartályra illeszkedő kupakkal. A készülék az 1930-as évekből maradt a hálás utókorra."

Ezt az ugyancsak remekbe szabott, alig tíz centi hosszú holmit többen jégcsipesznek nézték: 

CukorfogĂł

Megint volt azonban, aki gond nélkül azonosította. A helyes megfejtés:

cukorfogó.  

A tárgy szintén az 1900-as évek elején készült, múzeumi leírása szerint „rugós cukorcsipesz, cukorfogó, nyele végén nyomógomb, a feje pedig két rákollóra emlékeztető csipeszből áll."

A szalvétartartó és a recepciós csengettyű is szerepelt a rossz tippek között az alább látható készség azonosításakor, de volt több jó válasz is. A csinos kis eszköz valójában egy legyező formájú, ezüstözött alpakka

asztalfoglaló, menülaptartó.

A kincs zömök, félgömbben végződő talpon áll. Talpán a Hacker gyártói jelzés olvasható.

AsztalfoglalĂł

Ennek a formás alkalmatosságnak a meghatározására kevesen vállalkoztak, de e kevesek telibe találtak. A kompozíció ugyancsak bő száz éves, és nem egyéb, mint egy 

cukorhőmérő, 

amellyel cukor, fondant, csokoládé hőmérsékletét mérték. (Kreisel László hagyatéka.)

Íme:

Cukorhőmérő

Na és ez vajon mi lehet? Két játékos eltalálta, de vajon Ön megfejti-e?

MustĂĄrtartĂł

Sajnos lejárt az idő, eredményt hirdetünk. Ez itt egy „pohárszerű, talpas

mustártartó

ezüstözött alpakka talppal, fogóval, kerettel, a keretben metszett üveg tégely, a fogóhoz  illeszkedik a nyitható fedél, mely fából és ezüstözött alpakkából készült. Fedelén nyílás látható a kanálnak – írja róla a múzeum.

Az eddig közszemlére bocsátott szortiment legújabban bemutatatott darabja akár inkvizíciós kínzókamra mélyéről előásott, raifnált vallatóteszköz is lehetne, ha nem az MKVM tálalta volna fel:

TĂĄlfogĂł

Akadt, aki húskiszedőként határozta meg, más úgy ítélte meg, hogy ez egy csirkefogó. 

De egyik sem, ez itt ugyanis egy fém szálból hajlított, "U" alakú

edényfogó,

hurokszerű fogó résszel. Két vége madáréhoz hasonló állatkarmokban végződik. Forró edény megfogására használták. 

A zárt terekben működő múzeumok újranyitásának időpontjáról még nincs hír, így természetesen a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeuméról sincs. A tárgyfelismerő játék tehát folytatódik. Akinek kedve támadt követni, itt kísérheti figyelemmel a fejleményeket. 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.