Szabadtéri nappalik

Hogyan lehet élhetőbbé tenni a városi környezetet? – erre a kérdésre kínál választ az újlipótvárosi civilek által létrehozott Belső Kertek Csoport. Céljuk, hogy a szürke XIII. kerületi betonudvarok zöld kertekként, „szabadtéri nappaliként” szülessenek újjá.

2015. október 19., 11:29

Kiszely Márta, az ötletgazdák egyike a 168 Órának elmondta: a csoport találkozót szervez október 17-re. Az érdeklődők megnézhetik a megvalósult kerteket, megismerhetik a társasházak számára udvarzöldítésre, kertépítésre kiírt pályázati lehetőségeket.

– A megvalósítás inkább azon múlik, hogy legyen valaki, aki élére áll a dolognak, s megalakulhasson a közösség, amely megépíti a kertet, amely azután összetartja a közösséget. Mindenhol lehet zöldíteni, de ehhez szemléletváltás kell. Ezek a belső udvarok évtizedek óta tetszhalott állapotban vannak, az emberek mentális térképein nincsenek rajta. A kezdeményezést koordináló csapatunkban több terület szakértői működnek együtt. Közvetítőként szeretnénk összekötni a társasházi közösségeket, önkormányzatokat, szakembereket és finanszírozókat a városi zöldterületek átalakítása kapcsán – jegyezte meg Kiszely Márta.