Süsü, a sárkány visszatér, aztán elmegy kalandozni a világűrbe

2019. január 21., 17:26

Szerző:

Folytatódik a Süsü, a sárkány – árulta el az ikonikus magyar bábfilmsorozat forgatókönyvírója, Csukás István a Borsnak. Eszerint az 1977 és 1984 között vetített 22 rész után még hármat mutatnak be,

  • az első részben Süsü meglátogatja az emberek földjét,
  • a másodikban megházasodik és megszületik, a gyermeke, Süsüke,
  • a harmadikban pedig elmegy kalandozni a világűrbe. 

Csukás István elmondta azt is, az epizódok vázlata készen áll, a költségvetés megvan, talán év végére kész is lehetnek az epizódok. Ugyanúgy bábtechnikával dolgoznak, mint eddig, Süsü magyar hangja pedig újra a 84 éves Bodrogi Gyula lesz, Csukás István legalábbis ragaszkodik hozzá a színész pedig azt mondta, szívesen vállalja a feladatot,  ha Süsüt nem digitalizálják.

– Nagyszerű hír, álmomban nem gondoltam volna, hogy az életemben még újra Süsünek adhatom a hangomat. Nagyon tetszik az ötlet, ha ugyanabban a szellemiségben készítjük, mint a korábbi részeket, nem szabad ezt is digitalizálni. Ha ezt tartják, szívesen vennék részt a munkában

– áradozott a bulvárlap kérdésére.

A nézők – írta az MTI 2018 márciusában, amikor Süsü 40. születésnapjára kiállítást rendeztek a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen – először 1977 karácsonyán találkozhattak az egyfejű sárkány kedves, csetlő-botló alakjával, a Kóbor királyfival és a mára már jól ismert bábfigurákkal. A kesztyűs bábtechnikával készült, nemzetközileg is sikert aratott zenés bábjáték forgatókönyvét Csukás István írta Miroslav Nastosijevic szerb szerző rádiójátéka alapján. A munkába bekapcsolódott a rendező Szabó Attila és a bábtervező Lévai Sándor is. Az egyfejű sárkány hangja Bodrogi Gyula volt, a bábot Kemény Henrik mozgatta a bábfilm felvételein. A sorozat felnövő generációk kedvelt meséje lett, amelyet zenéjének is köszönhet, szinte mindenki ismeri az Ó, ha rózsabimbó lehetnék című dal szövegét.

Fotó: YouTube

A történet szerint Süsü, a sárkány meggyógyítja ellenségét, ezért háromfejű apja kitagadja, testvérei kigúnyolják. A szegény egyfejű emberföldre kerül, de ott sincs nyugalma, mert kinézete miatt mindenki fél és retteg tőle, menekülnek előle, támadásra készülnek. Szerencséjére találkozik a jó királyfival, akinek az a hivatása, hogy mindenkin segít.

Némi csellel, csalafintasággal Süsüt is bejuttatja a királyi udvarba, hogy elnyerhesse a királylány kezét, de közben ő maga szeret bele a királylányba és király lesz. Süsü sem jár pórul, mert az udvarban maradhat és ő lesz a birodalom fő-fő és udvari mindenes sárkánya. Felfűti a hideg palotát, követ fejt, vadkörtét gyűjt, lepkét kerget, kiállítják elrettentő látványosságként, megkettőzik, megküzd Torzonborz seregével is, mígnem megjelenik életében a gyönyörű és szépséges egyfejű Sárkánylány.