Rudolf Péter: Eszenyi Enikő a saját kérésére felfüggeszti színészi tevékenységét a Vígszínházban

2020. július 8., 10:08

Szerző:

Eszenyi Enikő saját kérésre felfüggeszti a színészi tevékenységét a Vígszínházban, nem akar játszani. Viszont azokkal az előadásokkal kapcsolatos összes munkát elvégzi, amelyeket ő rendezett – ezekről is beszélt a teátrum új igazgatója, Rudolf Péter az InfoRádiónak

„Együtt beszéljük meg az esetleges szerepátvételeket, végigcsinálja a szokásos felújító próbákat”,

tette hozzá. Mint az igazgató elmondta, így állapodtak meg elődjével, ez volt Eszenyi kérése, amit maximálisan tiszteletben tart. Az Eszenyi által rendezett darabokat a következő évadban műsorra tűzik, de színészként már nem tér vissza. Az igazgató örül, hogy az Eszenyi által rendezett előadásokat a rendezőnő tartja majd karban.

Rudolf Péter hivatalosan július elejétől vezeti a Vígszínházat, és megbízatása 2021. december 31-én ér véget.  Mellette Eszenyi és Csányi János rendező, a Bárka alapító-igazgatója és a Színház és Film Intézet alapító-vezetője is beadta a pályázatát, de Eszenyi márciusban visszavonta azt a személye körül kialakult helyzet miatt. Rövid idő alatt több mint hatvan színész és színházi ember vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel, a fővárosi önkormányzat pedig Rudolfot kérte fel a teátrum vezetésére.

Rudolf kijelentette:

a színház biztos lábakon áll,

ez részben az előző vezetésnek köszönhető, részben pedig az illetékes minisztériumnak. Hozzátette, az elmúlt időszakban két ember távozott a színházból, de ők még az igazgatóváltás előtt döntöttek így. 

Az új direktorsok új embert nem szerződtetett. Első lépésként a hat, már a színházban dolgozó egyetemista kapott szerződést, emellett vannak visszatérők is: Elekes Péter, Méhes László és Seres Zoltán, valamint Brasch Bence szerződik még a Vígszínházba.

 

A délutáni megnyitót követően a fizikai és a kémiai előadások hallhatók, lesznek mikroszkópos vizsgálatok, laborkísérletek és a lézer működését is megismerhetik a látogatók.