Majdnem szobaszínház

2015. augusztus 27., 20:43

A színművészetben olykor a legínségesebb időszakokban születnek a legkreatívabb társulatok. A Dollár Papa és Gyermekei csapatának csupán két állandó tagja van: Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás. A Kaposvári Művészeti Egyetem színész szakán végeztek 2009-ben Mohácsi János osztályában. Mivel a pálya túltelítettsége miatt a kezdő színészek akkoriban nem tudtak társulathoz szerződni, a fiatal színészpár saját lakásszínházzal kísérletezett. Amúgy is saját, független útjukat akarták járni. Első előadásukat Tamás 12 négyzetméteres pesti garzonjában mutatták be, majd kitalálták az Ibsent a nappalimba!-akciójukat. A Hedda Gablert dolgozták át, s megrendelésre házhoz viszik a produkciójukat.

– Eddig 150 lakásban játszottunk, s mindig az adott körülményekhez alakítjuk az előadást. Nincsenek biztonsági fogódzók, mint a hagyományos színházakban: számunkra minden előadás fejesugrás a mélyvízbe – mondja Ördög Tamás.
Emellett Dollár Papáék több helyen dolgoznak, például a Trafóval is együttműködnek. Szeptembertől újra látható ott a Szerelem című „majdnem szobaszínházuk”, amely Ibsen Kis Eyolf-színműve alapján készült. A színészek a nézők között játszanak díszletek, jelmezek nélkül. Dollár Papáék színházában ugyanis csakis az emberi jelenlét a fontos.