Könyvek millióit adományozzák világszerte ma éjszaka

A "könyvek világéjszakáját" tavaly szervezték meg először.

2012. április 23., 20:59

Szerző:

Várhatóan több mint kétmillió könyvet adományoznak többek között gyerekmenhelyeknek, iskoláknak, börtönöknek, laktanyáknak világszerte hétfő éjjel a World Book Night alkalmából, amelyhez idén az Egyesült Államok is csatlakozott.

A "könyvek világéjszakáját" tavaly szervezték meg először, az ötlet a skóciai Canongate Books független kiadóvállalat igazgatójától, Jamie Byngtől eredt.

A kezdeményezéshez idén az Egyesült Államok is csatlakozott, így a brit, ír és német városokon kívül amerikai városok ezreiben is megrendezik az eseményt, amelynek lényege, hogy az ingyenes könyvek segítségével minél többen fedezzék fel ismét az olvasás élményét.

Az amerikai adománykönyvek között olyan bestsellerek is szerepelnek, mint Suzanne Collins Az éhezők viadala című regénye, Michael Connellytől a Véres munka vagy Leif Enger Peace Like a River című munkája.

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.