Keszeg és tündérrózsa

Már az induláskor elakadunk a füzesabonyi vasútállomáson. A hangosbemondó kezdetben csak tizenöt perc késésről beszél, majd szelíden arról tájékoztat, hogy vonatunk műszaki okok miatt bizonytalan ideig meg sem érkezik. És hogy az utasok legyenek türelmesek, mert hamarosan vonatpótló buszok visznek minket Tiszafüred és Debrecen felé.

2016. július 31., 13:02

Egy pillanatra elsápadunk, mert mi lesz a biciklinkkel (érvényes jegye van), talán fel sem férünk egy ilyen pótjárműre. Aztán megnyugtatásul közlik: az előző információ téves, helyettesítő buszok sem lesznek, a következő vonat két óra múlva indul, kérik szíves elnézésünket.

Egy szemüveges srác felháborodottan hívja a barátnőjét, egy cigány ember földhöz vágja a kalapját, mond valami cifrát, egy korpulens férfi pedig a jegypénztárnál reklamál. Hogy a Duna másik oldalán nem így mennek a dolgok. A pénztárosnő hallgat, megértette a panaszt, de nem tehet semmit, és azt sem tudja, ki ezért a felelős és hogy kinél kérhet az utas kártérítést.

Így jár az ember, ha kelet felé veszi az útját. De nem mérgelődünk, elvégre nyaralunk, és amúgy is kalandokra vágytunk. Ehelyett bekerekezünk a faluba és megkóstoljuk a helyi citromot egy virágos napernyős cukrászdában.

Ezután már annyira akklimatizálódtunk, hogy meg sem rezzenünk, amikor a hangosbemondó közli, hogy vonatunk előreláthatólag harminc percet késik. Szó nélkül leülünk a járdaszegélyre és útiregényünkbe mélyedünk. Nem emlékszem, hogy mikor örültem ennyire egy bedöcögő háromkocsis szerelvénynek. A férfiak segítőkészen feladogatják a poggyászt, a terményekkel teli kosarat, alvó csecsemővel a babakocsit és a nőies kerékpárokat. El is feledjük minden bosszúságunkat, amikor Poroszlónál az ablakon keresztül megpillantjuk a szigetekkel borított, kéken csillogó tavat.

A tókerülő túrát Tiszafürednél kezdjük. Két keréken a nyári napsütésben egész varázslatosnak tűnik a világ. A vízen tündérrózsák, a nádasban békanász, bőrünkön a szabadság íze. Suhanunk a töltésen, hatalmas fák, pipacsmezők kísérnek minket kilométereken keresztül. Egyik helyen zöld gyík kerül a lábunk (vagyis a kerekünk) elé, máshol kócsagok, gólyák repülnek felettünk. A lekaszált réten pattog a széna, a parton horgászok szenderegnek. Tiszaderzsnél fürdőző iskolásokba botlunk, aztán egy limonádé után egyenesen Abádszalókra hajtunk.

Itt a GPS egy kicsit megtréfál minket, nem találjuk a szállásunkat, elveszünk a falu közepén. Nincs mese, le kell szállnunk a nyeregből, meg kell szólítanunk egy élő embert. Tekingetünk erre meg arra is, de álmos és kihalt a környék így alkonyattájt. Aztán meglátunk egy fekete hajú, mosolygós férfit, aki rózsaszállal a kezében vonult az árokparton. Még csinos nyakkendőt is viselt az öltönyéhez, talán egy esküvőre tart. Kérdésünkre aztán barátságosan és akkurátusan elmagyarázza, merre találjuk a közkedvelt vendégházat. Mindössze három kilométer, és ne ijedjünk meg, ha az egyik oldalon csak a puszta, a másik oldalon pedig egy lucernás lesz, mert az a jó irány. Egyébként pedig óvodai ballagáson volt, azért ilyen ünnepélyes. Aztán búcsúzóul még integet is.

A vasúti kaland és az egész napos biciklizés után már csak a vacsorára tudunk gondolni, ezért mihelyt elfoglaljuk a szobát, elgyalogolunk a helyi csárdához, de azért még megnézünk pár tyúkot, legelésző tehenet és margarétát. Emőke barátnőm csirkét rendel salátával, én pedig várom, hogy tányérra kerüljön a paprikás lisztbe forgatott harcsám. Hogy gyorsabban teljen az idő, lapozgatjuk Abádszalók idegenforgalmi szórólapjait. És az egyik oldalon ismerős a mosoly: az árokparton éppen Balogh Gyulát, az abádszalóki polgármestert sikerült megszólítanunk, aki idén májusban nyerte el a szavazatok többségét egy időközi választáson a Fidesz–KDNP színeiben.

A második nap egyik legemlékezetesebb pontja kétségkívül a reggeli. Mert a mesebeli kertben nemcsak kontinentális kiflit és zsemlét kapunk vajjal, dzsemmel és némi rántottával, hanem egy tál sulyompálinkával töltött rózsás és biciklialakú csokoládét is. És mindehhez ott van a vendéglátónk, Szabó István (aki eredetileg szakács, most idegenforgalmi szakember, vidékfejlesztő, a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület elnöke és csokoládéöntő), akitől csak egy apróságot kérdezünk, aztán órákig hallgathatjuk a történeteit.

Megtudjuk, hogy a Tisza-tó emblematikus vízi gyümölcse a sulyom, más néven jezsuitadió vagy vízigesztenye. Ezer évvel ezelőtt eleink még istennyilának is hívták, ugyanis szúrós termése parittyába téve remek fegyvernek bizonyult. Megesett, hogy méregbe mártották vagy felszórták vele a település határait, hogy ha idegen kószálna a környéken, meghallják a jajgatását. A bronzkor burgonyáját a két világháború között még árulták a piacon. Lisztjéből az Alföldön lepényt sütöttek vagy az érett termés belsejéből húsok mellé savanykás mártást készítettek. A pikáns sulyomszósz a Tisza-menti vendéglőkben itt-ott még szerepel az étlapon. A sulyom a nyári forróságban hűsíti a vizet, árnyékot ad a halaknak. Nyugat-Európában annyira megritkult, hogy veszélyeztetett növénnyé lett. Nálunk a Tisza-tónál viszont olyan mennyiségben fordul elő, hogy úszókaszával kell ritkítani, mert csak így védekezhetünk az elmocsarasodás ellen. Így állt elő az a helyzet, hogy az Európában védelem alatt álló növényt uniós támogatás segítségével irtanunk kell.

Mindezt Szabó István a reggeli kávé mellé meséli nekünk, bordó kötényben, rajta tiszavirág és uniós csillagok. Aztán egy csuporban sulyomlekvárt is hoz, amit maga főzött, ezek után elhisszük, hogy a vízidióból pálinka is készült. Vidékfejlesztő szakemberként évek óta próbálkozik a környék idegenforgalmának fellendítésével, ennek része a sulyomkrémes csokoládé. Elkötelezett abádszalóki, de elmondja azt is, hogy a természet gyönyörű ugyan, de a helyi emberek és a falvak helyzete egyáltalán nem rózsás. Egyre kevesebb a munkalehetőség, az értelmiség pedig elvándorol, magára hagyja a Tisza környékét. Óriási törést jelentett a vidék életében az iskolák államosítása. Abádszalókon híres művészeti iskola működött, ide hordták messzi földről a gyerekeket, lelkes pedagógusok szervezték a vetélkedőket, kirándulást, kulturális programokat. Most aki teheti, más városban taníttatja a gyerekét. Régen az itt születettek közül sokan visszatértek tanárként az oktatási intézményekbe. Jelenleg a pedagógusok nagy része nem itt lakik, a legtöbben, ahogy leadják az óráikat, felülnek a buszra és elmennek. Nincs kötődésük, alig ismerik a helyieket. Egyébként meg egy-két bográcsos fesztivál, a nyaralók csónakáztatása és a kerékpárverseny nem ad hosszú távon kenyeret az embereknek.

Szóval van még mit megoldania a polgármesternek.

Búcsúzóul eszünk még két kanállal a sulyomdzsemből, csak hogy legyen erőnk az előttünk álló ötven kilométer letekeréséhez. A gáton a helyzet változatlan: tengerkék ég, lustán elterülő víz, forró napsütés. Egészen a kiskörei hallépcsőig tekerünk, ott megnézhetjük a 2014-ben létrehozott ökológiai folyosót, amelyben a halak – az unió által támogatott fejlesztésnek köszönhetően – már gond nélkül vándorolhatnak a Tisza-tó és az olykor tíz méterrel alacsonyabb „öreg” Tisza között.

Dinnyéshátnál teszünk egy kanyart Tiszanána felé, hogy aztán a Sarudi-öbölnél lássuk meg újra a tavat. A faluban egy háznál friss cseresznyét veszünk, Marika néni megmossa nekünk a kútnál, még széket is hoz a bringás pestieknek. A víz mellett halfalatozók, hideg sör, házi szörpök csábítják a kirándulókat. Poroszló előtt le is gurulunk a partra, hogy megízleljük a ropogós keszeget. Látunk még igazi susnyást, kákát (tényleg nincs rajta csomó), vakvarjút (ami más néven bakcsó, és egyáltalán nem vak, hanem vadászmadár), szürke gémet és egy egész tőkésréce-családot, fiókákkal együtt. Az Albatrosz kikötőben az ősz hajú halász egy kilenckilós pontyot fogott.

Késő délután tücsökzenére érünk Tiszafüredre.

Éjszaka halakkal, csónakázó polgármesterrel, békakirályfival álmodunk.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!