Keresztmetszet a közoktatásról

A Gödör Klubban a tanszabadság kérdéseit járják körül színházi előadásban (Utoljára tekinthető meg a Panodráma TTT című darabja), kerekasztal-beszélgetéssel (meghívott vendégek: Mérő László, Radó Péter, Salamon Eszter, Lengyel Anna, Simon Éva).

2015. május 12., 22:44

A Tavaszi TASZ-buliban, a Gödör 2.0-ban (G3) lesz Panodráma, hajnalig tartó zene és tánc a megszokott TASZ-hangulatban.

Ezúttal is pellengéren a közoktatás: szemöldöksmink és szőrös kar, kislányt mészárló baltás gyilkos és kacérkodó megerőszakolt az oktatófilmekben, a homoszexualitás mint tudatos bűnelkövetés, „te anyád is hülye”, „csomizom a ruciba a habtestem” a tankönyvekben, makacs gyermek csak a rémhírekben. De Molière-t inkább hanyagoljuk, túl negatív.

„Elég furcsa látni, érzékelni, hogy az oktatásügynek tulajdonképpen semmi dolga nincsen a gyerekekkel. Az oktatás politikai feladat, amelyben a legfontosabb a működés, tehát nem a gyerekért (majd a következő szinten az egyébként elvileg a diákok szolgálatában álló tanárért) van a rendszer, hanem ők vannak a rendszerért.”

Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten – integrált oktatás. Búcsú a harmatos rózsától. Iskolarendőr sárga lufival – egy kis tánc. Hit, remény, szeretet – erős vár a mi etikánk. Mamakör és gyerekszáj. Ők. Mi. Komolyan. Humorral. Nem szájba rágva, de ismét szó szerint.

A Nagy Vitát a PanoDráma színházi nevelési programjának diákjai prezentálják, a téma is változhat. Hogy ki melyik oldalt képviselje, azt most is a közönség dönti el, ahogy azt is, melyik csapat győzött.

A Nemzeti Pedagóguskar zenés betétszámaihoz a világhírű Dogtroep volt tagja, a 5te Kwartier vezetője, Ted van Leeuwen szerzett zenét.