Kávéházi pillanatok

Gábor Andornak tetszene ez a könyv. Nekem is tetszik persze, de nekem könnyű, én régi Maros András-rajongó vagyok, ha nem jelenik meg év végére, akkor is ezt kértem volna a Jézuskától.

2016. január 28., 17:15

Gábor Andor valamikor, száz évvel ezelőtt, már megtette, hogy elüldögélt a kávéházban, megfigyelte, ki mindenki fordul meg ott, hogyan viselkedik, aztán megírta a Mit ültök a kávéházban? című könyvét, tréfásan felhívva kortársai figyelmét, hogy van élet a kávéházon túl is. De persze nemcsak a közös téma okán tetszene a Gábor Andornak a könyv, hanem a szerző megfigyelőképessége, éleslátása, pontos fogalmazása és fanyar iróniája okán is. Röviden azért, mert tehetséges. És Gábor Andor, tudjuk, szerette a fiatal tehetségeket. S bár Maros András, mint előző könyvéből – mely erősen korlátozott példányban még kapható egy-két vidéki könyvesboltban – tudhatjuk, már elmúlt negyven, Gábor Andornál mindig fiatalabb marad jó száz évvel.

Az ember azt gondolná, mi sem egyszerűbb ennél: az író fogja a laptopját, és beül az első keze ügyébe eső kávéházba, hogy megírja soron következő remekművét. S míg a kávéját meg az ihletét várja, megfigyeli, ami körötte történik. S ha már megfigyelte, sebtében le is jegyez ezt-azt. Egy beszélgetés foszlányait a szomszéd asztaltól, egy jelenetet távolabbról, érkezést, távozást, ilyeneket – csak hogy mozogjon a keze és beinduljanak az agysejtjei. És ha már lejegyezte, felteszi az internetre is, hadd olvassa, aki akarja. A többi már alakul magától. A Kávéházi pillanatoknak rövidesen híre megy, hamar rajongótábora lesz a világhálón, ez felkelti az éber szemű kiadó figyelmét, s a sok kis folytatásból rövidesen igazi könyv lesz.

Ha minden ilyen flottul menne! – hogy Woody Allennel szóljunk. De ne dőljünk be a látszatnak! Ez a könyv nem könnyű kezű irkafirkák sorozata, hanem nagyon tudatosan felépített, szerkesztett, alakított novellafüzér, melyben minden félmondatnak, minden pontosvesszőnek jelentősége van. Amelyből kirajzolódik egy különös, gazdag mikrovilág teljes rajza.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?