Kalandos úton jutott el az Oscar-díj Rófusz Ferenchez

1981-ben Rófusz Ferenc A légy című filmje kapta a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Ez volt az első teljesen magyar gyártású film, ami elnyerte az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését.

2016. február 16., 10:36

Rófusz Ferenc két év alatt, 3600 rajzból állította össze az animációs filmet, amely abban az évben a Krakkói Filmfesztivál Don Quixote-díját is kiérdemelte.

Az Oscar-díjas magyar animációsfilm-készítőről korábban

a 168 Óra portrét közölt, amiben a díjátadó botrányáról is írtunk:

„Rófusz a Szabad Európa Rádió Forgószínpad című műsorában hallotta Pesten: Oscar-díjas lett. Csakhogy volt egy kis balhé a ceremónia körül. A díjat átadó Margot Kidder ugyanis közölte, hogy a díjazott adminisztratív okból nem lehet jelen. De aztán felállt egy hatvanas pasas a nézőtéren, mire Kidder nagy boldogan folytatta: »Mégis itt van!« Átadta a díjat a manusznak, aki mondott pár köszönő szót. A jelen lévő Bill Little Johnnak mindazonáltal feltűnt: Rófusz nem öregedhetett ennyit pár hónap alatt. Elég az eléghez: Dósai Istvántól, a Hungarofilm vezérigazgatójától még azon az éjszakán Los Angeles-i zsaruk szedték vissza Rófusz Ferenc Oscarját.

Rófusznak aztán a Pannónia stúdióvezetői irodájában gratuláltak elvtársilag, és a díj helyett – amelyet az amcsik csak neki voltak hajlandók átadni – megkapta a hollywoodi meghívóját. Nem volt jó a szája íze, na. Nézegette a képeket a partikról az újságokban: Robert Redford, Robert de Niro, Sigourney Weaver, Nastassja Kinski, Dósai elvtárs. Befért volna közéjük.

Majd kopogtatott az akkori kultuszminiszternél, Pozsgay Imrénél: szeretné megkapni az Oscar-díját meg az összes többit, amit addig nyert. Persze, persze – aztán volt nagy csend.”

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?