Meghalt Mercedes Barcha, Gabriel García Márquez özvegye

A Nobel-díjas kolumbiai író azt írta róla, ő tette lehetővé fő műve, a Száz év magány megírását.

2020. augusztus 17., 10:15

Szerző:

Mercedes Barcha szombaton halt meg Mexikóban, Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író özvegye volt.

"Nagy szomorúsággal értesültem Mercedes Barcha haláláról. Mély együttérzésünket fejezzük ki" - írta a hírről beszámoló Alejandra Frausto, a mexikói Kulturális és Művészeti Tanács vezetője a Twitteren.

 

 

Barcha 1958-ban házasodott össze az íróval, a nehéz években ő gondoskodott a pár pénzügyeiről, míg Márquez az írásnak élt. A művész azt írta róla, ő tette lehetővé fő műve, a Száz év magány megírását. Az asszony 87 évet élt.

Az özvegy halálának okát hivatalosan nem közölték, a kolumbiai média szerint légzőszervi betegséggel küzdött.

A kolumbiai Aracatacában 1927-ben született Gabriel García Márquez feleségével együtt 1961-ben költözött Mexikóban, ahol 2014-ben hunyt el. 1982-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki a Száz év magány című regénye miatt.

Kolumbia elnöke, Ivan Duque részvétét fejezte ki Mercedes Barcha családjának. A latin-amerikai művészet és kultúra kiemelkedő alakjai megemlékeztek arról, hogy Barcha élethosszig tartó társa és múzsája volt a minden idők legfontosabb spanyol nyelvű írójának tartott szerzőnek. 

Barchát a pár két fia, Gonzalo és Rodrigo gyászolja. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.