Európa kettészakad?

2016. február 21., 11:40

A visegrádi négyek szerepéről, illetve a migrációs válságról és az illiberális demokráciáról tartott konferenciát a Political Capital Budapesten. Részt vett ezen a 168 Óra is. A felszólalók között volt a szlovák Lucia Najšlová, a V4 Revue folyóirat főszerkesztője, a prágai Károly Egyetem adjunktusa is. Lapunknak külön interjút adott. Ebben elmondta:
– Az elmúlt hónapokban a visegrádi országok kormányzati kommunikációjában a migránskérdés volt a meghatározó. Mindenhol megjelentek az összeesküvés-elméletek, kik és miért „hívják” vagy „hozzák” Európába a menekülteket. És a kormányok „harcolnak” és „megvédenek” a saját kreált ellenségük ellen. Egyedül a Cseh Köztársaság kormányán látszik: mintha távolodna az Orbán Viktor által meghatározott irányvonaltól.
Lucia Najšlová úgy véli: az EU meghatározó országainak, így Németországnak a vezetésében is egyre inkább azt gondolják a kelet-európai országokról, hogy nem értik, mit is jelent az európai szolidaritás. Pedig lehetne azt is mondanunk: vegyék figyelembe a kvótarendszer kialakításánál, hogy szegényebb országok vagyunk és csak kevesebb menekültet tudunk befogadni. Mostanában egyébként Csehország már ezt kommunikálja.

Megkérdeztük tőle azt is: Európa vajon újra szétszakadhat keleti és nyugati részre? Lucia Najšlová azt válaszolta:
– Remélem, nem. Talán sikerül együttműködni és kialakítani azokat a kérdéseket, amelyekben az egyes tagállamok akár másoktól eltérő, önálló politikát folytathatnak.
(A teljes interjút a 168 Óra internetes oldalán olvashatják.)

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?