Esterházy Péter: Mercedes Benz

Különleges felolvasó-színházi esemény színhelye lesz a Tesla Teátrum. Esterházy Péter új darabjának felolvasása lesz itt, Budapesten. Ezt azért kell külön hangsúlyozni, mert a mű megírására a Szlovák Nemzeti Színház kérte fel az írót, és ezért az ő és a színház külön engedélye kellett, hogy a pozsonyi bemutatót megelőzve – egyszeri alkalommal – Budapesten is megszólalhasson.

2015. november 18., 10:31

Ez a szellemi és nyelvi tűzijáték, ez az utánozhatatlan „esterházys történelmi revü” Az ember tragédiája keretjátékát felidézve az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa: „Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót” – mondja az Úr. És akkor Lucifer, kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig kísértőként gyakran, más-és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit.

Ennek az évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történetepizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a különleges színpadi játékban, miközben újra és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz.

Bemutató előadás: 2015. november 18-án 19 óra

Szereplők:
Úr: Fodor Tamás
Lucifer/Ügyvéd/Ávós/Inas/Idealista: Gyabronka József
Gróf/Író: Menszátor Héresz Attila
Apa: Quintus Konrád
Herceg: Lukáts Andor
Első Szerető/Anya: Szalay Kriszta
Második Szerető/Szolgáló, Vilma, Hercegnő: Jordán Adél
Haydn/Főforradalmár/Kuruc/Angol I.: Király Adrián
Hazafi/Labanc/Forradalmár/Angol II.: Ponty Tamás
A felolvasó színházi változatot készítette: Radnóti Zsuzsa

Rendezte:
Vas-Zoltán Iván
Belépődíj: 2000 Ft
Cím: Tesla Budapest Kulturális Központ, Budapest, Kazinczy utca 21. (Kazinczy–Wesselényi utca sarok) az udvaron át, új épület, 2. emelet

Parkolási lehetőség: Wesselényi utca és a Dob utca 34–36., szabadtéri parkolóudvar

Jegyelővételi lehetőség: orsolya.kuzma@teslabudapest.hu és ratkaimuhely@gmail.com. Jegyátvétel az előadás előtt

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?