Eperjes Károly: „Megvan a véleményem”

2020. szeptember 18., 08:29

Szerző:

A színművész a SZFE körüli helyzetre utalva megjegyezte, hogy a mai ifjúság sok mindenre rávehető. Eperjes Károly a Pesti Hírlapnak adott interjút.

„Nem az én dolgom. Megvan a véleményem. Én tettem a dolgomat és ezután is teszem” - válaszolta arra kérdésre, hogy milyen tapasztalatai vannak Vidnyánszky Attila kaposvári működésével kapcsolatban.

Eperjes az SZFE körüli helyzet kapcsán a fiatalokat emelte ki. „Ez a fiatalság már nagyon keveset kapott a klasszikus értékekből, és ezért nagyon könnyen sok mindenre rávehető.” Hozzátette: „A fiatalságot mindig is az előtte levő generáció vagy tanítja, vagy csábítja valamire. A kettő nem ugyanaz. Nem szívesen lennék én most – pedig nagyon jó fiatalnak lenni – fiatal a mai világban.

Sajnos kevés egyetemes érték-példázatot kapnak.”

Fotó: Juhász Éva/PMSZ

Azt, hogy a Kaposvári Egyetem hallgatói is kiálltak az SZFE-sek mellet Eperjes annyival kommentálta:

„Többnyire.”

A Pesti Magyar Színházban általa rendezett Rómeó és Júliához Kosztolányi és Mészöly Dezső fordítását használták fel. Arról, hogy Nádasdy Ádám új fordításáról mi a véleménye, ezt mondta: “az a problémám a legújabb kori Rómeó és Júlia fordításokkal, hogy nem veszik tudomásul azt a filozófiai tényt, hogy a nominalizmus mintegy következménye a reneszánsz. Ez egy fontos momentum a darab megértéséhez és a reneszánszhoz. A legújabb kori fordítások ezt nélkülözik.”

 

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.