Egyasszony a Jurányiban

Egy éve jelent meg Péterfy-Novák Éva Egyasszony című kötete. A szerző irodalmi naplójában harminc éve halott kislányának állít emléket.

2015. szeptember 15., 22:01

Egy embertelen szülész hibáinak következtében Zsuzsi súlyos agykárosodással született. Édesanyja napi 24 órában ápolta. Férje imádta beteg lányát, de a feleségét rendszeresen verte. Zsuzsi hétévesen halt meg egy egri intézetben. A könyv nem csak személyes dráma: tükröt mutat lelketlen társadalmi viszonyainkról s a családon belüli erőszak brutális játszmáiról is.

Az Egyasszony már a harmadik utánnyomásnál tart. Paczolay Béla filmrendező is olvasta a könyvet, azonnal felajánlotta a szerzőnek: színpadra állítja művét. Paczolay úgy érezte, az irodalmi szöveg annyira erős, hogy monodrámában rendezi meg. A könyvet Tasnádi István dramatizálta, a monodráma eljátszására Tenki Rékát, a Nemzeti Színház művésznőjét kérték fel. Az írónőt alakítja.

– Én ritkán mondom valakire, hogy zseni, de Tenki Réka tényleg az. Fantasztikusan játszik. A próbák előtt arra kért, menjünk el az egri otthonba, ahol a kislányom az utolsó idejét töltötte. Amikor már nem tudtuk Zsuzsit otthon gondozni, be kellett vinnünk az intézetbe. Mindig mentem hozzá. Láttam Rékán, mennyire megrendítette ez a hely – mondta Péterfy-Novák Éva.
Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda támogatásával jött létre.