Egy különleges mese

Az idei könyvhétre jelentette meg a Móra Kiadó Tóth Krisztina új kötetét. A címe: Anyát megoperálták.

2015. június 17., 00:34

A Babérkoszorú-díjas költő, író szokatlan mesét írt, egy mellrákos anyuka történetét. Bemutatója a múlt szombaton volt, éppen azon a napon, amikor az Avon jótékonysági mellrákellenes napot és sétát rendezett a fővárosban.

Az Uzsoki Kórházban működő Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány már több mint húsz éve kampányol azért, hogy a nők rendszeresen járjanak el szűrésekre, különféle programok révén pedig segíti a már melldaganatos nőket. Az alapítványt kérte föl a Móra Kiadó, legyen ajánlója Tóth Krisztina könyvének, amelyet Hitka Viktória lenyűgöző rajzokkal illusztrált.

Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke a kötet kapcsán a 168 Órának elmondta:

– Megragadott minket, ahogy a gyerek szemszögéből látjuk az édesanya és a család történetét. De Tóth Krisztina nem szomorú mesét írt, s nem csak az „érintetteknek” szólót. Sőt mindenkinek tartogat üzenetet ez a könyv.

Tóth Krisztina azt mondja: ez a betegség sem lehet tabu a gyerekek előtt. Ők úgyis mindent tudnak, s meg lehet velük beszélni a dolgokat. De ha titkolózunk előttük, azzal inkább a szorongásukat erősítjük. Velük közösen kell feldolgozni az ilyen családi traumákat.