Díjeső a Saul fiának

Az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta Nemes Jeles László Saul fia című első nagyjátékfilmjét az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR) – írta meg a Huppa.hu.

2015. december 2., 12:42

A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye szerint az 1909-ben alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű nonprofit szervezet díjazottjainak bejelentése az amerikai „díjszezon” egyik első fontos eseménye.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézik, hogy az NBR, amely január elején adja át elismeréseit, legutóbb 1982-ben díjazott magyar filmet, Szabó István Mephistóját.

Az NBR idén a legjobb film díját a Mad Max-széria legújabb darabjának, A harag útjának ítélte. A legtöbb díjat azonban a Mentőexpedíció kapja: Ridley Scott a legjobb rendezőnek, Matt Damon a legjobb színésznek, Drew Goddard pedig a legjobb adaptált forgatókönyvért járó elismerést viheti haza.

A legjobb színésznő Brie Larson lett A szoba című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb eredeti forgatókönyvért pedig Quentin Tarantinót jutalmazták az Aljas nyolcas című filmjéért. Az Aljas nyolcas Jennifer Jason Leighnek is elismerést hozott: a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

A legjobb férfi mellékszereplő Sylvester Stallone lett a Creed: Apollo fia című filmben nyújtott alakításával. A legjobb animációs film díja az Agymanóknak jutott, a legjobb dokumentumfilm pedig az Amy: Az Amy Winehouse-sztori lett – olvasható az NBR honlapján.

A Saul fiát, amely Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és amelyet december 18-tól vetítenek az amerikai mozik, az amerikai Variety, a brit Sight and Sound és az International Press Academy is a legjobbak közé sorolta.

A Saul fiát a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett.

Az International Press Academy kedden hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

Nemes Jeles László következő filmtervét is díjazták a TorinoFilmLab szakmai fórumon. A Sunset (Alkony) munkacímen készülő filmterv ötvenezer eurós díjat nyert Torinóban a nemzetközi szaktekintélyek alkotta zsűritől.

Az első világháború előtti Budapesten játszódó dráma, mely a filmalap 21,933 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatásával készül, egy fiatal nő útkeresésének története.

Nemes Jeles László a Saul fiát is jegyző alkotótársakkal – Clara Royer és Matthieu Taponier társ-forgatókönyvírókkal, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerekkel – készíti elő új filmjét a Laokoon Filmgroupnál, olvasható a filmalap közleményében.

(Forrás: Huppa.hu)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.