Botrány a svéd könyvvásáron: kivonult a magyar delegáció

Masha Gessen, orosz-amerikai származású író a Göteborgi Könyvvásár megnyitó beszédében élesen kritizálta Magyarország menekültpolitikáját. A közönség soraiban helyet foglaló Íjgyártó István külügyi államtitkár, illetve Hammerstein Judit korábbi helyettes államtitkár, a magyar külügyminisztérium alá tartozó Balassi Intézet főigazgatója emiatt felállt, és kisétált az előadásról.

2015. szeptember 25., 08:25

Gessen beszédét egyedül a svéd nagykövet, Makkay Lilla hallgatta végig. Ő később egy svéd tévécsatornának azt nyilatkozta, szerinte nem ez volt a megfelelő fórum arra, hogy a magyar állam politikáját kritizálják. Elismerte, hogy Gessen azt mond, amit akar, de azt is hozzátette, nekik is megvan a joguk, hogy úgy reagáljanak, ahogy szeretnének – jelen esetben úgy, hogy kivonultak a teremből.

Masha Gessen az

SVTsvéd tévécsatornának azt mondta, hogy a beszéd előtt magyar író ismerőseivel csetelt, akik azt mondták, szégyellik, amit a kormány művel, és elnyomva érzik magukat. Gessen szerint a beszéd az ő hangjuk is volt. Az írónő úgy látja: Magyarországnak nincs helye a könyvvásáron.

Az MTI tudósítása szerint Gessen beszédében felidézte, hogy gyermekkorában a Szovjetunióban Magyarországot tartották „a szocializmus legvidámabb barakkjának”, most azonban szerinte olyan Oroszországhoz hasonló jelenségek figyelhetők meg, mint a „maffiaállam, az erősödő kormányzati korrupció”, miközben véleménye szerint például a zsidók és a romák zaklatásoknak vannak kitéve. Két dolog abszolút halálos a szólásszabadságra: ha állandó zaklatások közepette és állandó szégyenben kell élni – vélekedett a jogvédő, aki szerint a magyar irodalom virágzott az utóbbi években, de ez rövid távú csoda lehet, mert „ez a légkör halálos”.